Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk mardröm: ”Fruktansvärt arg”

Sara Grahn
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Sara Grahn
Foto: TOMAS LEPRINCE
Hanna Olsson
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två spelare fick i går lämna återbud till OS för Damkronorna.

I dag kom nästa smäll.

Målvakten Sara Grahn och forwarden Hanna Olsson har testats positivt för covid-19.

– Jag kommer inte satsa på ett OS till. Det är väldigt tungt just nu, säger Grahn. 

Både Emmy Alasalmi och Linnea Hedin fick tidigare i veckan positiva covid-test och tvingas avstå OS.

Nu kommer nya tunga besked.

Sara Grahn var på väg mot sitt fjärde OS, men testades under onsdagen positivt för covid. Det meddelar hon via sitt Instagramkonto.

”Jag mår bra, haft lite hosta, men annars strålande. Jag söker ingen sympati nu, men jag är så fruktansvärt besviken, ledsen och arg. En lite förkylning förstörde en hel dröm och min sista chans att representera Sverige i ett olympiskt spel”. 

Gjort sitt sista OS

För SportExpressen berättar hon att beskedet innebär att hon har gjort sin sista OS-turnering. 

– Det var en stor besvikelse. Mycket känslor som bubblar inom en. Jag vet att jag inte kommer spela hockey om fyra år, jag kommer inte satsa på ett OS till. Det är väldigt tungt just nu.

Hon berättar att det krävs fyra negativa tester på fem dagar för att få komma in i Kina och ansluta till OS. 

Finns det ingen möjlighet för dig att ansluta till laget vid ett senare tillfälle, när du uppvisar negativa test?

– De (landslagsledningen) har sagt att de inte kan vänta på någon, för man vet inte om jag kan uppge ett negativt PCR-test inom de här dagarna som gäller. Därför vågar de inte riskera att skicka mig. Den förklaringen har jag fått.

Från SOK eller landslagsledningen?

– Från landslaget, det är dem jag pratat med. Jag får acceptera och respektera det, för det är ett smittsamt virus vi har att göra med. Det är bara sjukt ledsamt.

Har landslaget försökt undersöka möjligheterna med IOK eller den kinesiska organisationen i Peking om det här går att lösa?

– Det vet jag ingenting om. Det enda jag vet är att jag måste uppvisa fyra negativa PCR-test inom fem dagar från den första dagen då jag är negativ för att kunna komma in i Kina. Jag kommer nog må jättebra när OS startar, den tanken stör mig. Jag mår okej nu också, jag har haft lite hosta och halsont bara.

Grahn kommer nu att ersättas av Emma Söderberg mellan stolparna. 

– Det är en otroligt fin tjej som kommer fixa det här galant. Jag är inte alls orolig. Hon är en fantastisk målvakt, som inte särskilt många sett spela, men hon är riktigt, riktigt bra. För Emmas skull är det här jättekul. Hon får chansen att visa upp sig på den stora scenen nu, säger Sara Grahn.

Tunga besked för Damkronorna inför OS

Även Hanna Olsson missar mästerskapet efter att ha testat positivt.

”Saker är inte alltid rättvist.. jag har testat positivt för covid-19 och kommer att missa OS. Jag mår fysiskt rätt bra men såklart tufft mentalt. Att hoppa upp på hästen igen vet jag hur man gör men nu hoppas jag att mina lagkompisar får uppleva det coolaste som finns. Heja Sverige”, skriver hon på Instagram.

Grahn och Olsson ersätts i OS-truppen av Agnes Åker (AIK) och Linn Peterson (Luleå).