Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här är Stina Nilsson tredje störst av alla

Stina Nilsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Stina Nilsson är inne på sin andra säsong som skidskytt.

En tiondeplats är den bästa placeringen hittills. 

Men på en front är Nilsson topp tre tillsammans med superstjärnor som Dorothea Wierer och Tiril Eckhoff – sociala medier. 

– Va? Det hade jag ingen aning om, säger Nilsson. 

För ett par veckor sedan kom beskedet, den före detta längdstjärnan Stina Nilsson knep en av de sista platserna i den svenska skidskyttetruppen till OS i Peking. 

– Jag ska göra allt jag kan för att vara förberedd, kring alla mästerskapsrutiner, höjden, tidsomställningen, hamna i en bra skytteform. Det är många saker som är nya för mig men jag ska verkligen göra mitt bästa, säger Nilsson. 

28-åringen är inne på sin andra säsong som skidskytt och den här vintern har hon fått starta kontinuerligt i världscupen och även presterat bra vid flera tillfällen. 

En tiondeplats i jakstarten i Hochfilzen i december är den hittills bästa placeringen. 

Men när det kommer till sociala medier är Stina Nilsson bland de allra mest populära skidskyttarna i världen. 

Bara två åkare på damsidan, storstjärnorna Dorothea Wierer och Tiril Eckhoff, har fler följare på Instagram. 

Italienskan har drygt 600 000 följare, norskan 260 000 men sedan kommer Stina Nilsson med sina 158 000. 

– Oj, det hade jag inte en aning om. Vad kul, säger Nilsson som tycker att sociala medier fyller en bra funktion. 

– Jag ser det som en plattform där jag kan driva mitt varumärke. Och jag kan förmedla saker till mina följare som kanske inte kommer ut via annan media och intervjuer jag gör. 

– Jag kan förstärka mitt egna ord där. Men jag känner att ansvar också. Jag vill inte sprida något som jag inte står för. Jag vill att det ska vara en bra balans där man får följa mitt liv som skidskytt.

”Finns många stjärnor”

Hanna Öberg är näst störst bland de svenska skidskyttarna med sina 101 000 följare. Bland de svenska herrarna är Sebastian Samuelsson mest populär på Instagram, han har 49 000 följare. 

Ute på tävlingar upplever Stina Nilsson dock inte att intresset kring henne är större än de andra svenska åkarna. 

– Nej det tycker jag inte, jag tycker att vi delar på det i landslaget. Det finns många stjärnor som Hanna och Elvira till exempel och de får också stor uppmärksamhet. 

”Jag är inte förvånad”

Landslagstränaren Johannes Lukas är inte förvånad att Stina Nilsson redan under sin andra säsong som skidskytt lyckats ta sig till OS.

– Jag är mer förvånad över hur fort det gick sista månaderna inför. Men man har sett det från första början att hon varit skidskytt från första dagen, det har aldrig varit något annat än hundra procent från hennes sida. 

– Sedan satte vi ju upp en plan för henne, där vi var tydliga med att hon inte kunde förvänta sig något första året utan att det kommer ta tid. Och det är det som varit svårast, framför allt från media, att man ger henne den tiden, säger Johannes Lukas. 

TV: Stina Nilsson uttagen till OS