Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är inte ens säkert att jag kommer till start”

Stina Nilsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Stina Nilsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Stina Nilsson blev uttagen till OS. 

Men den svenska stjärnan är osäker på om det kommer att bli något tävlande i Peking för hennes del. 

– Konkurrensen är stenhård och jag är inte alls säker på att jag kommer till start, säger Nilsson. 

Stina Nilsson har redan gjort två OS, men som längdskidåkare. I Sotji 2014 blev det ett brons i sprintstafetten. Och i Pyeongchang 2018 blev det storslam när då hon vann sprinten, var med och bidrog till att Sverige tog silver i både stafett och sprintstafett och avslutade spelen med att ta brons på tremilen. 

Nu står 28-åringen redo för sitt tredje OS men det i en ny sport. Det har snart gått två år sedan Stina Nilsson meddelade att hon bestämt sig för att lägga ned sin längdkarriär för att satsa på skidskytte. 

Och den här säsongen har framgångarna kommit, Nilsson har fått chansen i världscupen – och presterat. För det belönades hon nyligen med att knipa en av de två sista OS-platserna i den svenska skidskyttetruppen. 

Själv säger Stina Nilsson att hon inte fram till dess inte hade funderat så mycket på OS. 

– Jag har hela tiden tänkt att man måste börja i rätt ände. Man kan inte tänka att man ska på ett OS när man inte har kött på benen än. Jag har varit tvungen att tänka på processen steg för steg. Att jag sedan belönades med en OS-plats redan i år, det är verkligen jättekul, säger Stina Nilsson. 

”Inte säker på start”

Det svenska skidskyttelandslaget består på damsidan förutom Nilsson av Hanna Öberg, Linn Persson, Elvira Öberg, Anna Magnusson och Mona Brorsson.

Sex kvinnliga skidskyttar totalt, men det är bara fyra som får starta i varje individuellt lopp. 

Något som gör att Stina Nilsson är tveksam till att hon, trots uttagningen, faktiskt kommer att få tävla i Peking. 

– Vi har ett väldigt starkt landslag, och inte minst ett starkt damlag där konkurrensen är stenhård. Och det är inte ens säkert att det blir en start i OS för min del.

– Men jag ska göra allt jag kan för att vara förberedd, kring alla mästerskapsrutiner, höjden, tidsomställningen, hamna i en bra skytteform. Det är många saker som är nya för mig. 

”Som mitt första OS”

Stina Nilsson menar att OS i Peking också blir en helt ny upplevelse för henne. 

– Jag ska försöka ta åt mig allt jag kan. Det här är mitt tredje OS men jag tycker på ett sätt att det är som mitt första. Och det är med den attityden som jag går in, att se och lära, säger hon.

OS i Peking invigs den 4 februari. 

TV: Stina Nilsson om uttagningen till OS