Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Volontär bakom OS-guld: ”Du var helt avgörande”

Hansle Parchment vann OS-guld på 110 meter häck.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Aldrig hört talas om Tijana Stojkovic? Fullt rimligt i så fall.

Men hon är en av OS största hjältar. 

Hon räddade jamaicanen Hansle Parchments OS-guld på 110 meter häck. 

– Det var helt enkelt fantastiskt, säger OS-mästaren.

En av de största skrällarna på OS i Tokyo var att den regerande världsmästaren, amerikanen Grant Holloway, förlorade guldet på 110 meter häck. Vann gjorde i stället jamaicanen Hansle Parchment.

När han stod på prispallen, hyllades för sitt guld och den jamaicanska nationalsången spelades, så var det få som visste att guldet var mycket nära att aldrig bärgas. 

Hans OS räddades av en volontär vid namn Tijana Stojkovic. Guldmedaljören berättar i en video på sin Instagram hur han inför semifinalen den 3 augusti skulle åka från OS-byn till friidrottsstadion i Tokyo. 

Tog fel buss och hamnade på vattenpolo 

Han lämnade OS-byn med musik i hörlurarna och tog fel buss. När Parchment klev av bussen trodde han att han var framme vid friidrottsarenan, men insåg då sitt stora misstag. 

Han hade hamnat vid en simhall där det för dagen var konstsim och vattenpolo som stod på programmet. 

– De sade att jag var tvungen att åka tillbaka till OS-byn och sedan ta en ny buss till friidrottsarenan, säger Parchment i videon.

– Men hade jag gjort det så hade jag inte ens haft tid att värma upp. 

Han försökte i stället att få åka till stadion med en av de officiella bilarna som OS-organisationen hade, men fick då veta att ha var tvungen att reservera en sådan i förväg. 

Volontären hyllas i Jamaica 

Då såg Parchment en sista utväg för att rädda sitt OS från att sluta utanför en vattenpolohall i totalt fiasko. 

– Jag såg en volontär och jag bad henne om hjälp. Självklart kunde inte hon göra så mycket, men hon gav mig lite pengar för att kunna ta en OS-taxi. Det var så jag kom till stadion i tillräcklig tid för att värma upp och kunna tävla. 

– Det var helt enkelt fantastiskt, säger han.

Hansle Parchment och Tijana Stojkovic.
Foto: Privat. / Instagram.

OS-mästaren avslutar videon med att gå tillbaka till platsen där han träffade volontären, Tijana Stojkovic. Hon är där även den här gången och han frågar om hon minns honom, vilket hon svarar att hon gör. 

– Jag kom tillbaka för att ge tillbaka pengarna du lånade mig och för att visa dig något, säger han och visar upp sitt OS-guld som han kunde bärga tack vare hennes hjälp. 

– Du var helt avgörande för att jag kunde ta mig till final den dagen. 

”Kan inte tacka er nog”

Han betalar sedan tillbaka de 10 000 yen (ungefär 785 kronor) hon gav honom till taxiresan. Ha lämnar sedan över en jamaicansk landslagströja till volontären. 

OS-mästaren har även gett Stojkovic en invit till Jamaica. Hon har även blivit känd på sociala medier efter videon och flera tusen jamaicaner har skickat tackmeddelanden till henne för att ha hjälpt deras landsman till OS-guld, skriver Marca.

Stojkovic lade upp en bild på sig själv på Instagram, iklädd Jamaica-tröja med texten:

Det här är en present från käre Hansle, den passar perfekt! Tack för alla vänliga hälsningar, jag kan inte tacka er nog”.


https://www.instagram.com/p/CSZIUejpeW2/