Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Vi får hoppas det räcker hela vägen”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Sarah Sjöström gick bet i fjärilssimmet. 

Sveriges första sim-medaljör på OS kan i stället bli Sophie Hansson, 22. 

– Jag ser det som en stor möjlighet, jag kan hoppa i och simma ännu bättre, säger hon. 

Sarah Sjöström har ju på förhand – givetvis – varit det stora svenska medaljhoppet i bassängen i Tokyo. Men en som lurat i den lilla vass som mäktar med att växa i det kloriga vattnet är 22-åriga Sophie Hansson. 

Sveriges nästa chans till en OS-medalj när 100 meter bröstsim avgörs under natten till tisdag svensk tid. 

När EM avgjordes i Budapest tidigare i våras så vann Hansson finalen i överlägsen stil och satte ett nytt svenskt rekord på 1.05,69. 

I Tokyo är hon ännu bättre. 

Sophie Hansson är Sveriges nästa medaljhopp i simningen

I söndagens försöksheat satte hon nytt svenskt rekord på 1.05,66, fjärde bästa tid totalt. I måndagens semifinal blev tiden något blygsammare 1.05,81, men likväl var hon fjärde bäst av alla. 

– Loppet kändes väldigt bra. Att ha gjort så många lopp på 1.05 nu och känna att jag ligger stabilt där, det är en så häftig känsla. Jag har tagit ett stort kliv i min simkarriär, säger hon. 

Framför allt menar Hansson att hon tagit stora mentala kliv och är nu mycket bättre rustad för en stor final än vad hon varit tidigare. 

– Jag kan komma in och göra min grej, fokusera och stressa så mycket. 

Hur lär man sig det? 

– Det är mycket övning och att det har gått fel så många gånger att man lär sig. Man förstår att det är bättre att slappna av och ta det lugnt än att vilja för mycket och spänna sig. 

De är Hanssons värsta rivaler

Hon hoppas att hennes erfarenheter, från såväl EM i Budapest som här på OS i Tokyo, ska hjälpa henne att hålla sig kall till tisdagens final. 

Hennes tre främsta konkurrenter blir den amerikanska stjärnan Lilly King och sydafrikanskan Tatjana Schoenmaker. Den sistnämnda slog till med 1.05,07 i semifinalen. 

– Jag ser finalen som en stor möjlighet. Jag kan hoppa i och simma ännu bättre, det är inställningen jag går in med, säger Hansson.

– Det kommer att krävas de här tiderna vi sett nu, kanske någon tiondel snabbare. I Budapest stängde jag ut allt annat och jag ska göra samma sak här. Jag ska göra mitt bästa så får vi hoppas att det räcker hela vägen. 


GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

LÄS MER: Sjöström: ”Nu hade jag behövt honom som mest” 

LÄS MER: Alshammar: ”Jag frågade pappa om jag var sinnessjuk” 

LÄS MER: Detaljen i videon – som avslöjar Sarah Sjöström