Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vet att vi är ett spöke för dem”

Fridolina Rolfö.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / DAVID BUTLER II-USA TODAY SPORTS SIPA USA

TOKYO. I morgon startar OS-fotbollen med stormötet Sverige mot USA.

Vid senaste mötet var Sverige minuter från att bryta amerikanskornas supersvit. 

Nu vill damlandslaget gå vinnande ur premiären. 

– Vi är ett spöke för dem och vi vet att OS 2016 tog jättehårt, säger Fridolina Rolfö. 

Sverige ställs återigen mot USA i ett mästerskap. Efter otaliga duster lagen emellan på VM väntar nu en gruppspelsmatch mot varandra i OS-fotbollen i Tokyo. 

Så sent som i april ställdes Sverige mot USA i en träningsmatch på Friends arena. Då var de svenska damerna minuter ifrån att bryta den då 37 matcher långa svit för amerikanskorna. 

Den sviten är fortsatt intakt. Nu är de regerande världsmästarna uppe i 44 matcher utan förlust. Senaste gången USA förlorade var 2019 mot Frankrike. 

Facit mot just Sverige? Idel tajta historier. 

– Det har varit jämna matcher med två fysiska landslag. USA är det bästa landslaget i världen i mina ögon. Och statistiken säger väl detsamma, säger Sofia Jakobsson. 

Och hon har rätt. 

Sverige och USA har ställts mot varandra 41 gånger sedan 1987. Sex gånger har de mötts under VM och två gånger i OS-sammanhang. Och rivaliteten byggs på mellan lagen när man ser till de 16 matcherna sedan 2010. Det har blivit fyra segrar, sju förluster och fem kryss för svensk del.

Lägg där till att åtta möten har avgjorts med uddamålet.

– När vi mötte dem senaste gjorde vi en väldigt bra match, och det känns som vi kommer närmre. Matchen nu är helt öppen tycker jag. Det känns som att vi har en god chans, säger Sofia Jakobsson. 

”Finns både för- och nackdelar”

Matchen på Friends slutade 1–1 efter att Megan Rapinoe slagit in en straff i slutminuterna. Det är förbundskapten Vlatko Andonovski enda kryss med USA. 

– Statistik är fakta, det är som det är. Men jag tror att om det nu är vi som stod för krysset och vi gjorde det redan i våras så är det klart att det är en bra känsla, säger Peter Gerhardsson. 

– Vi kan röra dem och var väldigt nära, ser vi på matchen på Friends hade vi kunnat göra mer och vi hade kunnat vinna. Så nära som vi var i april har vi aldrig varit, det är en ganska skön känsla men den gör inte att du vinner mot USA i OS utan då måste du prestera igen på en toppnivå. 

”De vet att det är ett tufft motstånd”

Sedan Vlatko Andonovski tog över det amerikanska laget efter Jill Ellis har segersviten byggts på. Men de svenska spelarna räds inte siffrorna utan ser snarare framemot att möta, det på papperet, bästa laget i världen. 

– Jag tror det är bästa möjliga start. Vi får mäta oss direkt och kommer in i mästerskapet och vet vilken nivå vi ligger på. På något sätt kommer vi sätta standarden och jag tror bara det är något positivt, säger Fridolina Rolfö. 

– Allt är möjligt, vi är ett spöke för dem och vi vet att OS 2016 tog jättehårt på dem. Men sedan har de slagit oss i VM, så det har varit tuffa matcher. Ibland har det gått vägen och ibland inte. De vet att vi är ett tufft motstånd. 

– Men USA är ett lag man vill spela mot och helst slå ut. 

Kosovare Asllani, som också var med 2016, menar att man inte kan blicka för mycket på gamla matcher och att Sveriges spelidé under Peter Gerhardsson innebär att inte backa hem - även mot storlag som USA.

– Det är klart vi inte går in med tanken att vi ska försvara. Vi har en spelidé där vi ska försöka spela oss ur situationer och våga spela vårt spel och det har vi oroligt många skickliga fotbollsspelare som kan göra. Det kommer nog bli en bra och taktisk match mot USA, säger hon.

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program