Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag är inte van vid att inte ta medaljer”

Sarah Sjöström.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. 03.40 i natt svensk tid ska hon försöka ta medalj i det som var omöjligt för henne att göra för bara några månader sedan. 

Sarah Sjöström, 27, står inför en av sina största utmaningar i karriären, och är säker på en sak. 

– Jag är inte van att inte ta medalj.

In i det sista var det oklart om Sarah Sjöström överhuvudtaget skulle komma till start på gulddistansen 100 meter fjäril i Tokyo. 

Men två dagar innan simningen på OS skulle dra i gång kom beskedet, något hade hänt på träningen på morgonen och Sjöström hade bestämt sig. 

Hon skulle ge fjärilssimmet på OS en chans.

Och när det var dags överraskade Sarah Sjöström alla, inklusive sig själv, när hon i försöket simmade på 56,18. Hennes bästa tid på 100 meter fjäril på fyra år. 

”Är inte van vid det”

I gårdagens semifinal gick det inte lika snabbt, men Sjöström tog sig säkert vidare till final på 56,40. 

Och i natt svensk tid – klockan 03.40 – är det dags, då ska Sjöström ett halvår efter den svåra armbågsskadan, som gjorde att hon under flera månader inte kunde röra armen normalt, försöka simma hem en medalj. 

Hur det kommer gå är hon själv fortfarande osäker på. 

– Det har känts bra, men vi får se, sa hon efter söndagens semifinal.

En sak är dock säker, Sjöström befinner sig, efter alla sina framgångar, i en helt ny situation. 

– Jag är inte van vid att inte ta medaljer, så är det. Samtidigt kommer det här bli en ny erfarenhet. Jag vet inte hur jag kommer att reagera, säger Sjöström som i 13 raka mästerskapslopp har tagit medalj. 

Snabbast sista 50

Under loppen i OS i Tokyo har det en sak som har stuckit ut i hennes lopp. Både i försöket och semifinalen var hon långsam första 50 meterna, men desto snabbare på andra delen. 

Av de som tog sig till nattens final var Sjöström långsammast de 50 första meterna (26,85), men snabbast av alla sista 50 meterna (29,55).

– Det är ungefär på den nivån jag är just nu. Jag känner mig jättestark sista 50, det känns skitbra. Det ska jag fortsätta jobba med i finalen.

Ska Sarah Sjöström ta medalj i nattens finallopp kommer det sannolikt krävas att hon simmar snabbare även första delen av loppet. 

– Vad som helst kan hända i en OS-final, men 56,1 som jag gjorde i försöken är så otroligt mycket bättre än vad jag någonsin hade kunnat tro att jag kunde göra på ett OS. Vi får se om jag lyckas göra det igen eller lite snabbare så får vi se var jag hamnar. 

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

LÄS MER: Sjöström: ”Nu hade jag behövt honom som mest” 

LÄS MER: Alshammar: ”Jag frågade pappa om jag var sinnessjuk”