Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utspelet efter svenska krossen: ”Jag skäms!”

Trefilov var upprörd efter matchen.
Foto: LUDVIG HOLMBERG.
Han följde matchen från läktarplats.
Foto: LUDVIG HOLMBERG.
Trefilov kritiserar förbundskaptenen Aleksej Aleksejev.
Foto: PAVEL GOLOVKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. Sverige slog ryskorna med 36-24.

Efter matchen står legendaren Jevgenij Trefilov och kokar på läktaren.

– Jag skäms, säger han.

Sen förklarar Trefilov att den ryske förbundskaptenen Aleksej Aleksejev är ”en man i kvinnokläder” och ”alldeles för mjuk”.

Sverige bjöd de regerande mästarna från Ryssland på en handbollslektion inne i Yoyogi-stadion den här tisdagen.

Anfall efter anfall slutade med mål, från kanten, från linjen, från distans. Det var lobbar, ”japaner” och stenhårda straffar i krysset. Och direkt när ryskorna fick tag på bollen så formerade Sverige en försvarsmur som stoppade det mesta.

På läktaren stod Jevgenij Trefilov, 65, och vrålade ut sin frustration.

Han var under 16 års tid förbundskapten för Ryssland och ledde laget till fyra VM-guld (2001, 2005, 2007, 2009) och ett OS-guld (2016). Han fick också skarp kritik för sitt ledarskap och beskrevs bland annat som ”en galen diktator”.

För tre år sen tackade Trefilov för sig. Han hade fått problem med hjärtat och var tvungen att trappa ner. I stället blev det en roll som vice ordförande i det ryska handbollsförbundet.

Men nu är den gamle demontränaren alltså på plats i Tokyo.

”Enda vägen till framgång”

Han följer det ryska laget på nära håll – och gillar inte vad han ser.

– Vad jag tyckte om det här? Det var bedrövligt. Jag skäms! Vi måste spela mycket bättre än så här, säger Jevgenij Trefilov via en översättare när SportExpressen möter honom på läktaren efter matchen.

Och innan vi ens hinner ställa nästa fråga så börjar han prata om den ryske coachen Aleksej Aleksejev.

– Han agerade som en man i kvinnokläder. Han är alldeles för mjuk, alldeles för snäll. Jag kan inte se hur han ska lyckas med det här ledarskapet. I ett ryskt lag krävs hårt ledarskap, för sådan är vår mentalitet. Det är enda vägen till framgång, säger Trefilov innan han avslutar intervjun, går med tunga steg upp för trappan och viker av mot utgången.

Kvar står den ryske journalisten Vladimir Ivanov med förvånad min.

– Oj, jag förväntade mig inte det där. Han var väldigt hård mot vår förbundskapten, säger Ivanov.

HÅRDA TAG. Jevgenij Trefilov, här under sin tid som rysk förbundskapten, gjorde sig känd som en aktiv och tuff tränare som ville styra sitt lag med järnhand.
Foto: RUUD, VIDAR / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Tomas Axnér svarar Trefilov

När SportExpressen berättar för Sveriges förbundskapten Tomas Axnér om Trefilovs analys, att ryskorna förlorade på grund av ”mjukt ledarskap”, så gör han en uppgiven min.

– Jag tycker vi hade ganska bra framgång med vårt mjuka ledarskap, där alla behöver ta ledarroller, alla behöver ta ansvar, alla måste vara delaktiga och beredda. Jag förstår att han säger så med tanke på hur han själv är som ledare, men för mig är det fullständigt otänkbart och ingenting som jag skriver under på, säger Axnér.

– Ryskorna har haft långa säsonger och de såg jäkligt trötta och sega ut, det är någonstans i de fysiska förberedelserna som de har missat, som jag ser det.

Ryssland (som heter ”ryska olympiska kommittén under OS i Tokyo eftersom nationen blev avstängd efter dopingavstängningen) har nu två raka förluster och är på väg att åka ut redan i gruppspelet.

Journalisten Vladimir Ivanov, som jobbar för Sport-Express, beskriver situationen som ”en stor kris”.

– I första gruppspelsmatchen kunde vi inte ens slå Brasilien och nu det här…dessutom är det tuffa matcher som väntar nu, mot Frankrike och Ungern. Även om fyra av sex lag går vidare från gruppen så ser det väldigt mörkt ut, säger Ivanov.

Tror du att Trefilov kliver ner på tränarbänken till nästa match?

– Nej, jag tror inte det. Men om vi förlorar en match till så kanske det kan bli aktuellt. Han har väldigt mycket att säga till om och han verkar ju inte jättenöjd med vår förbundskapten just nu.


LÄS MER: Sverige krossade OS-mästarna: ”Bästa vi har spelat” 

LÄS MER: Nicolinn Nilsson: ”Det var ingen som saknade Gulldén”

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet