Persson: ”Kanske får jag sparken nu”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Sveriges bordtennisherrar är utslagna ur OS.

Drömmen om medalj tog slut i kvartsfinal där Japan blev för svårt.

– Jag kanske får sparken, säger förbundskapten Jörgen Persson.

Inför kvartsfinalen mot Japan bedömde förbundskapten Jörgen Persson de svenska segerchanserna till ”35% procent”. Det skulle visa sig vara en rimlig gissning.

Sverige fick en tuff inledning i dubbelmatchen där Kristian Karlsson och Anton Källberg tappade de två första seten. Svenskarna ryckte upp sig och reducerade till 1-2 i set men då avgjorde japanerna och vann (11-8, 13-11, 8-11, 11-9).

Men svenskarna svarade direkt. Sverigeettan Mattias Falck besegrade Jun Mizutani (11-3, 11-9, 10-12, 11-8) och kvitterade matchen för Sverige. Det var Falcks första seger i detta OS.

Falck föll mot Niwa i avgörande

Anton Källberg började den tredje matchen starkt och tog hem första set mot 18-årige talangen Tomokazu Harimoto. Japanen lyckades dock vända på steken och ta hem tre set på raken (10-12, 11-9, 11-9, 12-10).

Då var all press på Mattias Falck som var tvungen att vinna för att hålla matchen vid liv. Det lyckades inte 29-åringen med.

Koki Niwa vann i tre raka set (12-10, 11-5, 11-6) och skickade ut Sverige ur turneringen.

– Det är tråkigt, jag är besviken, säger Anton Källberg som förlorade sin singelmatch och fortsätter:

– Jag hade väldigt bra chans att vinna. Jag tar första set och torskar sedan tre set med två bollar. Jag är absolut med och har bra chanser, men ska göra det bättre.

Även förbundskaptenen Jörgen Persson är besviken. Sveriges OS slutar med två förluster i singelturneringen och uttåg i kvartsfinal i lag.

– Jag är trött och ledsen. OS är speciellt och det alltid tråkigt när det inte går som man vill. Det har jag själv varit med om. Det är tungt, säger Persson.

Jörgen Perssons framtid osäker

Nu är bordtennislegendaren osäker kring sin framtid. Hans kontrakt som förbundskapten går ut nästa år.

- Vi får se efter det här, jag kanske får sparken. Det blev ju inte som någon hade hoppats på, så vi får se.

Är du orolig för det?

– Nä, eller man vet man inte. Det känns väl lite tryggare än att vara fotbollstränare. Vi får se, vi får smälta det här först, säger Persson och ler.

Han kan se nu summera sitt åttonde OS på plats, varav första som förbundskapten.

– Det känns dock som att det hade kunnat vara rökt om jag var fotbollstränare. Där har man inte många chanser. Men det här var ju mitt första OS som tränare, så jag får ta lärdom.

Japan, som tog silver i OS i Rio de Janeiro, ställs nu mot Taipei eller Tyskland i semifinal.