Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Utmaningen för Ståhl: ”Han måste sätta det”

Daniel Ståhl tränar just nu i Fukuoka.
Foto: DAISUKE ASAUCHI / BILDBYRÅN
Han och tränaren Vesteinn Hafsteinsson slipar på tekniken.
Foto: DAISUKE ASAUCHI / BILDBYRÅN
På VM för två år sen tog Ståhl guld.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Han är den stora guldfavoriten på OS.
Foto: DAISUKE ASAUCHI / BILDBYRÅN

TOKYO. Regerande VM-guldmedaljör, etta på världsårsbästalistan och ”stark som in i bomben”.

Mycket ser bra ut för Daniel Ståhl inför OS i Tokyo.

Men han kämpar med en detalj i tekniken.

– Det sitter i ryggmärgen på Daniel. Han har haft det här problemet ända sen han kom till mig, säger tränaren Vesteinn Hafsteinsson.

Vesteinn Hafsteinsson är på plats i Fukuoka när SportExpressen når honom. Det är där Daniel Ståhl och resten av Sveriges främsta friidrottare gör sina sista förberedelser inför OS i Tokyo.

– Hur det går för Daniel? Det går enligt plan, tycker jag, säger Hafsteinsson.

– Han har tävlat väldigt mycket i sommar och tycker det är skönt att få komma hit och träna nu. Han får en liten paus och kan ställa in tekniken lite bättre.

För ja, det finns alltså en detalj i tekniken som Daniel Ståhl jobba extra med inför säsongens stora höjdpunkt. Det handlar om sprintsteget som han tar i ingången av kastet, när han svingar fram sitt högra ben.

Förenklat kan man säga att Vesteinn Hafsteinsson vill att det steget ska vara framåt och Ståhl ska vara rak i kroppen. Han ska inte börja luta in mot mitten med vänsteraxeln för mycket och starta rotationen för tidigt.

Ståhl inleder kastet med ryggen mot kastsektorn.
Foto: Diamond League, YouTube.
När han roterar runt så svingar han med högerbenet.
Foto: Diamond League, YouTube.
Och det sprintsteget filar Ståhl just nu på.
Foto: Diamond League, YouTube.
Här ser man sprintsteget bakifrån.
Foto: Diamond League, YouTube.

– Utöver styrketräningen så är det här egentligen det enda vi jobbar på just nu, säger Hafsteinsson.

– Det sitter i ryggmärgen på Daniel. När han kom till mig 2011 hade han det problemet. Och alla människor, oavsett om det är atleter eller inte, går alltid tillbaka till gamla synder när de slarvar och detta är det som han brottas med och har alltid gjort. Sen är det lite olika från år till år hur mycket det påverkar. När jag blev förbannad förra året, då var det extra dåligt…

Det var efter Västerortsmästerskapen där Ståhl kastade 66,55. I en SVT-intervju efteråt var Vesteinn Hafsteinsson rejält upprörd och undrade: ”Jag är trött på att titta på misslyckade kasst. Han kastar som en jävla kratta, jag är bara trött på det.”

”Ser bra ut för Daniel”

Han förklarar nu:

– Det här är en grundläggande grej. Sätter han den, då sätter han resten av kastet. Men sätter han inte den, då rör sig den här stora människan väldigt kort i ringen och sliter sig in i rotationen alltför tidigt. Jag gillar inte det.

Det finns dock ingen anledning till oro, förklarar Hafsteinsson. Daniel Ståhl vet exakt vad han ska göra och behöver bara nöta extra på just den här detaljen.

– Det ser bra ut för Daniel. Han är stark som in i bomben nu, explosiv och stor som han behöver vara. Sen har han blivit två år äldre sen VM sist. Han är i ”prime time” i ålder och har vunnit de flesta tävlingarna och levererat ganska bra under de sista åren, varit rankad etta i tre år. Utgångsläget är väldigt bra.

”Ganska bra” är en blygsam formulering. Ståhl har tagit över som världens bästa diskuskastare och utöver VM-guldet från 2019 kan han även stoltsera med att hans 71,86 från samma år är det fjärde längsta kastet genom tiderna.

Vesteinn Hafsteinsson betonar dock att ”jobbet måste göras” för att det ska bli guld i Tokyo.

– Man kan inte ta ut något i förskott i idrott. Oftast är det lättare att vara underdog och överraska, men Daniel har vuxit in i den här rollen och jag tror att han kommer hantera det bra. Jag tror på Daniel.


LÄS MER: Svenskens förvåning efter nya dopingfallet på OS

LÄS MER: Maja Nilsson: ”Första målet är att hoppa två meter”

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program