Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Uppgifter: Bilderna stoppades av IOK

Foto: DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK / DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Under OS-premiären knäböjde fotbollsspelare i protest mot hat och rasism på sociala medier. 

Men de bilderna visades inte. 

Enligt The Guardian stoppades dessa av IOK och arrangörerna kring OS i Tokyo.   

Internationella olympiska kommittén, IOK, och arrangörerna av OS i Tokyo 2020 gav i tisdags ut instruktioner om att inte lägga ut bilder på knäböjande fotbollspelare. Det menar The Guardian. 

Uppgifterna som nått den brittiska tidningen skulle först och främst gälla matchen mellan Storbritannien och Chile. Men när det senare knäböjdes i de resterande matcherna, som i den mellan USA och Sverige. Så fick det inte heller synas på de digitala plattformarna styrda av IOK och arrangörerna för mästerskapet. 

IOK ändrade sig kring protester

Den internationella olympiska kommittén (IOK) vidhöll först inför mästerskapet att inte tillåta några former av protester under de olympiska spelen. 

Förbudet gjorde gällande att bland annat prostester på prispallar, vid officiella ceremonier och på spelplaner inte fick genomföras. Men sedan tog IOK tillbaka det och valde att tillåta protester delvis. 

Kravet var att ställningstagandet skulle ske innan påbörjad tävling och exempelvis inte på priscermonier. 

Hedvig Lindahl sa i samband med beskedet att valet att knäböja för det svenska landslaget var självklart: 

– Jag tycker personligen att man alltid, det gånger man får, ska kunna ta ställning för mänskliga rättigheter och alla former av orättvisor, sa Lindahl tidigare.