Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tv-experten: ”Jag frös ihjäl under två veckor”

Foto: FOTO: KARL NORDLUND/VIASAT
Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

Discoverys tv-expert Veronica Wagner, 34, lider av långtidscovid. 

Nu berättar Wagner om den långa vägen tillbaka till ett mer någorlunda normalt liv. 

– Hjärntröttheten var allra jobbigast på sikt och jag har fortfarande inget luktsinne, säger hon.

OS pågår för fullt och Sverige har kammat hem flera medaljer. Det har varit ett par intensiva dagar – inte minst när det gäller gymnastiken, en idrott svenska tv-tittare normalt inte följer. Därför har kommentatorerna ett extra ansvar. Något som Veronica Wagner är väl medveten om. 

Wagner representerade Sverige på OS i Aten 2004. Hon skrev samtidigt historia som första svenska kvinnliga gymnast på 20 år i ett OS.

17 år senare sitter Wagner nu och är expertkommentator på Discovery som sänder mästerskapet. Vid sin sida har hon Peter Bengtsson som sköter kommenteringen. 

– Så här ligger det till: gymnastik är en komplex sport. Svårigheten är att försöka göra det så begripligt som möjligt för tittarna. Det finns många som aldrig sett sporten förr. Jag vill att tittarna ska lära sig något när de tittar på sändningarna

Men vägen har inte varit spikrak. För så sent som för drygt en månad sedan var hon sjukskriven. 

I mars i år drabbades Veronica Wagner av långtidscovid. 

– Jag trodde jag skulle ha antikroppar utan att veta om det, eller att det ska vara över efter någon dag. Jag fick många symptom. Tydligast var det när jag inte längre kunde gå upp för trappen. 

– Två dagar innan jag blev sjuk körde jag styrka på gymmet med tre gånger som min kroppsvikt. Att sedan inte kunna gå upp en trappa är ... onaturligt för mig. Jag hade också väldigt svårt att andas. 

Vid sidan av tv-jobbet så är Wagner också sjukgymnast. Det var där hon blev smittad. Hon beskriver sig själv som en person som kan göra flera saker samtidigt, men nu ser det helt annorlunda ut. 

– Det jobbet som jag har nu är krävande. Jag skriver journaler och pratar med folk samtidigt. Nu kan jag inte skriva journaler utan att det är helt tyst i rummet. Dessutom kan jag inte stå upp när jag har möten med mina patienter. En dag blev jag trött efter fyra timmar så jag sov i fem timmar. Det är inte jag. Tidigare har jag kunnat träna sju timmar, plugga heltid och jobba på det. Jag är så långt bort ifrån det just nu. Det har gått fyra månader och jag har fortfarande inte återhämtat mig. Det liknar utbrändhetssyndrom. 

– Jag känner min kropp. Jag tänkte att om jag sover ordentligt så kommer det bli bra, men ingenting hände. Jag frös ihjäl i två veckor. Jag har varit sjukskriven fram till den 30 juni och det här mästerskapet kommer säkert sätta sina spår. Men jag har varit duktig på att vila upp mig efter sändningen. 

Hur mår du i dag? 

– Lite bättre. Jag har inte tränat, det är annars en sak jag hade gjort men i det läget och med det jobbet jag har nu så har jag tvingats prioritera bort vissa grejer. Jag tar en promenad i stället. Men jag har fortfarande inget luktsinne, vilket är jättejobbigt. Hjärntröttheten var allra värst, för det var inget jag kunde påverka. 

– Vid ett läge hade jag tänkt jobba två timmar innan sändning, men så blev det inte. Jag jobbade en halvtimme, sen sov jag. 

Veronica Wagner är uppenbart känslosam när hon pratar om covid-19. Den 34-åriga gymnasten berättar att hon inte längre är sjukskriven. Fokuset ligger just nu på OS. Efter det blir det en efterlängtad semester. 

– Tanken är att jag ska börja jobba heltid då. Jag vet inte hur det kommer vara än. Hur mycket orkar jag jobba under en vecka?