Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tränaren helt tyst – förklarar nu varför

Solberg var inte involerad i timeout-snacket.
Foto: Discovery+.
”Det är så vi jobbar”, förklarar han efteråt.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

TOKYO. Sverige var rejält illa ute i öppningsmatchen mot Bahrain.

Trots det gjorde förbundskaptenen Glenn Solberg precis som vanligt vid timeouterna: Höll sig i bakgrunden och lät andra sköta snacket.

– Ute i Europa tycker de att det här är väldigt konstigt, säger experten Ljubomir Vranjes i discovery+.

– Det är så vi jobbar, svarar Solberg.

Det blev till slut seger för Sverige i öppningsmatchen mot Bahrain (32-31), men det satt långt inne.

Det var först med 54 sekunder kvar som Sverige lyckades ta ledningen och det skulle även krävas en räddning av Andreas Palicka i matchens sista sekund innan de två poängen kunde bärgas.

– Vi släpper in för många mål i första halvlek. Vi släpper in 18 mål. Och vi bränner en del framåt också, vilket leder till kontringar. Samtidigt är vi inte tillräckligt tuffa i duellerna, säger Solberg när SportExpressen och övriga medier möter honom efteråt.

– Framåt så gör vi 31 mål trots att vi bränner så mycket, det finns saker vi kunde göra bättre där, men framför allt är det försvarsspelet som vi inte är helt nöjda med.

Solberg förklarar agerandet

I slutet av matchen kunde man se Glenn Solberg vara rejält aktiv vid bänken. Men under alla timeouter var han passiv, precis som vanligt.

Solberg har gjort sig känd för att gärna överlåta snacket till storstjärnan Jim Gottfridsson eller assisterande förbundskaptenen Martin Boquist.

Enligt Ljubomir Vranjes, expert i discovery+, tycker många ute i Europa att det är ”väldigt konstigt”.

– Men jag tycker det är ett ledarskap som är stort. Matchplanen är klar från start och det är inte mycket du kan göra sen. Jim är dessutom så pass intelligent att han ser vad som måste göras. Men i ett annat lag, där du inte har en Jim Gottfridsson, måste man kanske kliva in mer som tränare, säger Vranjes i sändningen från matchen.

När SportExpressen frågar Glenn Solberg som saken säger han:

– Det är så vi jobbar. Vi har tränat i två veckor tillsammans, vi jobbar ihop varje dag och pratar om hur vi vill spela handboll, hur vi vill uppträda, vi har videomöten och vi har en väldigt tydlig gameplan. Vem som snackar i timeouten spelar ingen större roll.

– Jag har inget behov av att stå där framme. Jag är intresserad av att vi spelar på ett bra sätt och beter oss på ett bra sätt. Det är det jag vill få fram. Och det har gått bra fram tills nu.

Nästa match för Sverige är på måndag mot Japan.