Talangen hoppas på start: ”Vore jättestort”

Hanna Bennison gör en high five med Madelen Janogy.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Hanna Bennison.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. Sverige är redan klart för kvartsfinal i OS. 

Det öppnar för rotation i startelvan en chans för OS-debutanten Hanna Bennison. 

– Det vore jättestort och hur kul som helst att få chansen att spela från start, säger hon. 

Under VM i Frankrike 2019 var Sverige klart för avancemang redan innan den sista gruppspelsmatchen mot USA var spelad. Och Peter Gerhardsson valde att byta ut i princip hela startelvan till den matchen. 

Nu återupprepas historien under OS i Tokyo. Det svenska fotbollslandslaget är efter två raka segrar, 3-0 mot USA och 4-2 mot Australien, redan klara för fortsatt spel. 

Matchen mot Nya Zeeland handlar således bara om vilken plats det blir i tabellen. Men det öppnar också för att vila spelare och ge andra chansen. 

En som fått komma in i de inledande matcherna är Hanna Bennison. 

– Det är kul att jag fått hoppa in nu och det har känts bra. Jag vill så klart spela mer, men det är tuff konkurrens. Men jag hoppas på en start och spela mycket, säger hon. 

Rosengårdstalangen gör sitt första seniormästerskap för Sverige och förtroendet att få lite speltid gör att hon känner sig redo för mer nu.  

– Det vore jättestort och hur kul som helst att få chansen att spela från start. Det är så klart något som hade betytt mycket för mig. 

Vad känner du att du bidrar med? 

 Mycket min energi, jag har känt mig pigg och är modig och vågar spela mitt spel. Och det har handlat om att jag vågat ta fram bollen och varit kreativ. 

”Skulle hjälpa i en sån match”

Peter Gerhardsson flaggade redan efter matchen mot Australien att han och det medicinska teamet skulle sätta sig ner och ge igenom vilka som kan spela och hur mycket i den avslutande gruppspelsmatchen. Allt för att ha så fräscha spelare som möjligt mot Nya Zeeland. 

– Finns möjligheten är det extremt bra att få in spelare med bra energi och speciellt nu när vi kan använda alla som är med. Ny och fräsch energi skulle absolut hjälpa i en sån match, säger Jonna Andersson som fått stort förtroende i båda matcherna. 

Hanna Bennison håller med om att det vore bra att rotera lite spelare.  

– Jag det skulle jag säga är ett bra läge för det, det kan nog vara bra för hela laget egentligen. Sen är det så klart upp till tränarna vad de väljer. 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

LÄS MER: Stjärnan kastades ut - av sin egen pappa