Sveriges taktik mot USA – specialtränat straffar

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

TOKYO. På OS i Rio slog Sverige ut både USA och Brasilien på straffar. 

Och nu har det svenska landslaget tränat extra för att klara av ny dramatik. 

Men det råder delade meningar om att lägga straffar. 

– Det är mitt ansvar, säger Kosovare Asllani. 

– Jag kommer inte räcka upp handen, säger Lina Hurtig. 

På fredag invigs OS i Tokyo, men redan i dag tjuvstartar spelen med bland annat fotbollsturneringen för damer. 

Och för en svensk del väntar direkt en stormatch när man ställs mot regerande världsmästarna USA. 

På OS i Rio senast avgjordes både Sveriges kvartsfinal mot USA och semin mot Brasilien på straffar. 

Två straffavgöranden som Sverige vann. 

Och när det nu är dags för ett nytt OS har det svenska landslaget tränat extra på straffar, bland annat under samlingen i Göteborg där man befann sig några dagar innan avfärd till Japan. 

– När det närmar sig utslagsmatcher eller turneringar vet vi att det kan bli en avgörande del. Det är viktigt att vara förberedd och att man har gjort det några gånger så att man har en bra känsla, säger Hanna Glas. 

Tränat extra i Tyskland

Anfallaren Fridolina Rolfö berättar att hon började träna extra på straffar redan hemma i Tyskland. 

– Jag har lagt en del energi på det i Wolfsburg framför allt för OS och förhoppningen att man ska kunna skjuta en straff där. Jag tycker om att träna på det och ha en bra känsla. Men vi får se om de kommer till användning. Men jag har inga problem med att slå straffar i pressade lägen. 

Även för Kosovare Asllani är det givet att slå straffar. 

– För mig är det en självklarhet. Jag vill absolut lägga straff om det blir en sådan situation. Med min erfarenhet känner jag att jag har ett ansvar att axla där, säger Asllani. 

Kosovare Asllani tränar straffar under samlingen i Göteborg innan OS.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Men för alla spelare är det inte lika självklart att kliva fram till straffpunkten i ett avgörande läge. 

– Jag vet i tusan om jag vill lägga en straff i OS. På de senast träningarna har det inte gått så bra. Men om jag måste under en matchsituation så gör jag det, men jag kommer inte vara den som räcker upp handen och säga att jag vill ta en straff, säger Lina Hurtig. 

”Räddar man är det en bonus”

Sveriges målvakt Hedvig Lindahl, som blivit matchhjälte vid flera straffläggningar, är däremot väldigt förtjust i situationen. 

– Som målvakt har man inte den pressen som utespelarna har, räddar man en straff är det snarare en bonus. Men att rädda straff, det är en otroligt härliga känsla, säger Lindahl som berättar att Sverige har specialtränat de senaste veckorna. 

– Det blir alltid att vi tränar lite mer straffar när det närmar sig mästerskap, och den här gången har vi gjort det lite extra. 

Påverkad av herr-EM

Under herrarnas fotbolls-EM tidigare i sommar gick flera matcher till straffavgöranden, något som påverkat Sofia Jakobsson. 

– Då blev det att man tänkte lite extra på det, att vi också kan hamna i en sådan situation under OS. Nu när jag har tittat på EM och det har varit en del straffläggningar så får jag det där lilla pirret. Det är en väldigt speciell känsla att lägga en straff, säger Jakobsson som ställer sig till skaran som gärna slår en straff.

– Jag tackar inte nej om jag får frågan. Man kan ju bli den som avgör en match. Jag ser det bara som en otroligt fin chans. 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program 

LÄS MER: Magdalena Eriksson: ”Jag vet att jag tar en risk”