Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sveriges mardröm: ”Jag tänker inte säga det i tv”

Förbundskapten Bo Jenå.
Foto: Discovery plus.
Antonia Ramel.
Foto: Discovery plus.
Foto: Discovery Plus

TOKYO. Sverige hade en på papperet tuff uppgift i dressyrens Grand prix lagfinal efter att Patrik Kittel tvingats lämna återbud. 

Den uppgiften blev ännu värre efter att ersättaren Antonia Ramel råkade ut för ett ödesdigert misstag under sin ritt. 

– Jag är jättebesviken, säger Ramel till Discovery Plus. 

– Vad jag kände tänker jag inte säga i tv, säger förbundskapten Bo Jenå.  

Sverige slutade sexa i finalen. 

Sverige var inför OS en outsider i dressyrens lagtävling. Men laget drabbades av ett blytungt slag när den store stjärnan Patrik Kittel tvingades kasta in handduken efter veterinärbesiktningen. 

Antonia Ramel hoppade in från sin reservplats och bildade lag med systern Juliette Ramel och Therese Nilshagen. Trion tog sig till final – men där fick de värsta tänkbara start. 

Antonia Ramel, med hästen Brother de Jeu, som red det första programmet för svensk del inledde bra. Men när det var dags för första piaffen tog sig hästen ”ett luftskutt” som Discovery Plus-experten Pether Markne uttryckte det. 

Det var inte bra. 

Svenska besvikelsen: ”Tänker inte säga det i tv”

Ramel hade bra poäng dittills, men misstaget blev extremt kostsamt och Sverige var sist av samtliga åtta lag efter den första omgången med 2219 poäng. 

Ramel var rejält besviken efteråt. 

– Det går fint till jag gick in piaffen och han svarade inte alls. Det blir väldigt, väldigt kostsamt. Jag är jättebesviken, säger hon till Discovery Plus. 

Förbundskapten Bo Jenå fyller i: 

– Hon gjorde vad hon kunde, men när hästen inte lyssnade alls, då blir det som det blir. Och när det blir så, då blir det låga poäng, det förstår ju alla. 

(Discovery Plus) Vad sa du när du såg misstaget? 

– Det säger jag inte i tv... Men det var inte bra, förstås. 

Jenå menar att det är en extra spänning i luften i dag, vilket påverkar både hästar och ryttare. Men att de resterande två svenskorna nu måste ”rida för allt vad skjortan håller”. 

– Och det kommer de göra, avslutar han. 

Systern Ramel stod för en stark insats

Juliette Ramel red den andra omgången för Sverige och gjorde det väldigt bra. Hon och hästen Buriel drog ihop 2491 poäng. Juliette Ramels poäng tog upp Sverige på en sjundeplats, före jumbon Portugal.

– Det här är hur bra som helst, säger Pether Markne. 

Sist ut i det svenska laget var Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD. De stod för dagens starkaste svenska insats och lyckades med sitt program få ihop 2500 poäng. Det gav Sverige ett slutresultat på 7210 poäng, vilket även innebar att laget tog sig förbi Spanien i totalen. Sverige slutade sexa i finalen. 

Dorothee Schneider, Isabell Werth och Jessica von Bredow-Werndl red hem guldet åt tunga favoriten Tyskland.

USA knep silvret knappt före Storbritannien med Danmark som fyra.


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program