Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenske medaljhoppets kritik: ”Är väldigt dåligt”

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. Perseus Karlström har fått en tuff motståndare i jakten på OS-medalj: Sveriges tävlingsdräkt.

Den är alldeles för varm.

– Det är väldigt dåligt att de inte tagit fram ett linne som passar för dem som ska tävla på långdistansgrenarna, säger Karlström till Radiosporten.

Han överväger nu att klippa hål i tävlingsdräkten.

Sveriges OS-kläder från Uniqlo har skapat stor uppmärksamhet under OS i Tokyo på grund av hur de ser ut, men de svenska friidrottarna kommer inte att tävla i kläder från Uniqlo. I stället har Sveriges olympiska kommitté (SOK) sålt vidare klädrättigheterna för friidrotten till Puma.

Stefan Olsson, generalsekreterare på friidrottsförbundet, berättar om turerna för SportExpressen:

– Vår förhoppning var länge att vi skulle få tävla i våra ordinarie kläder från Craft, eftersom Uniqlo inte kände sig trygga i att ta fram en friidrottskollektion som kan vara ganska komplicerad. Men det är SOK som äger klädrättigheterna och de kom till slut och sa: ”Nu har vi bestämt att ni ska tävla i Puma-kläder”.

– Det kändes spontant bra, eftersom till exempel Norge och Jamaica tävlar i Puma-kläder, och det är ett etablerat friidrottsmärke. Men helst hade vi tävlat i våra Craft-kläder som vi hade på VM 2019 och är vana vid.

Nu har de svenska friidrottarna fått testa sina Puma-kläder. Men alla är inte nöjda.

Ska klippa i dräkten

Medaljkandidaten Perseus Karlström, som tog VM-silver på 20 kilometer gång i Doha 2019, menar att hans tävlingslinne är alldeles för varmt.

– Det är ganska tjockt och ganska varmt, säger Karlström till Radiosporten.

– För dem som ska springa 100 meter spelar det ingen roll om det är ett tunt eller tjockt linne, men för de tjejerna som ska springa 10 000 meter eller för mig som ska gå 20 kilometer – vi skulle gärna vilja ha bra, funktionella, lätta och svala kläder.

Damerna som springer långdistans på OS är Carolina Wikström (maraton), Meraf Bahta (10 000 meter) och Sarah Lahti (10 000 meter). Ingen av dem har dock uttryckt något missnöje mot kläderna offentligt.

Wikström har lagt upp en bild på Instagram där kan man se henne träna i Puma-kläder under förlägret i Fukuoka.

https://www.instagram.com/p/CRshWQCHPjS/?hidecaption=true

Perseus Karlström säger till Radiosporten att han är missnöjd med att ingen på SOK eller friidrottsförbundet har frågat honom vad han behöver för kläder för att lyckas på OS.

– Jag tycker det borde föras en dialog med idrottarna, säger Karlström som nu överväger att lösa problemet genom att klippa hål i Puma-linnet.

Gången på OS avgörs i Sapporo, 80 mil från Tokyo, där det väntas bli rejält varmt. I förra veckan var det 35 grader i Sapporo vilket var den högsta temperaturen i staden på 21 år.


LÄS MER: Därför stoppas Duplantis mamma från OS-arenan 

LÄS MER: Svenskens förvåning efter nya dopingfallet på OS

LÄS MER: Maja Nilsson: ”Första målet är att hoppa två meter”