Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utslagna direkt med passning till SOK

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

TOKYO. Tre svenska herrar sprang försök på 3 000 meter hinder i natt.

Ingen gick vidare.

Efteråt förklarar Emil Blomberg att han troligen hade presterat bättre om Sveriges olympiska kommitté (SOK) gett honom klartecken för OS tidigare.

– Då hade jag kanske lagt upp det på ett annat sätt, säger Blomberg.

Vidar Johansson, 24, var först ut av svenskarna när friidrotten drog i gång på Olympiastadion i Tokyo i natt. Han sprang i det första heatet på 3 000 meter hinder och det gick…inte som han tänkt sig.

Johansson slutade tia på tiden 8:32.86 – 14 sekunder från hans personliga rekord – och var aldrig nära att gå vidare.

– Det är lite blandade känslor. Det är klart att det är en tomhet och besvikelse när det inte går som man vill, men jag hade verkligen lovat mig själv att jag skulle njuta och suga upp all positiv energi som jag kunde inför framtida utmaningar, säger Vidar Johansson när SportExpressen möter honom efteråt.

Han beskriver upplevelsen att vara med på ett OS som ”fantastisk”.

– Jag har fått så extremt mycket energi och motivation inför träningen som väntar. Jag har precis sprungit mot världens bästa löpare och jag tror det är det man behöver göra för att en dag kunna slå dem.

Passningen till SOK

En liten stund senare var det dags för Emil Blomberg, 29, i heat 2. Men inte heller han gick vidare. Blomberg slutade på 13:e plats med tiden 8:39.57, vilket är 19 sekunder sämre än hans personbästa.

– Det var inte mitt lopp riktigt. Tunga ben från start. Det var jobbigt. Jag hade högre förväntningar, säger Emil Blomberg efteråt.

Och sen kommer han in på SOK:s uttagningsprocess.

Blomberg klarade kvalgränsen till OS redan den 22 maj, men det var först den 30 juni som han blev uttagen. Anledningen? SOK ville se honom göra fler prestationer på samma nivå innan de tog ut honom.

– Jag har haft en lång säsong med många formtoppningar. Det är svårt att få den här riktiga formtoppen på OS då, säger Blomberg och betonar att han är långt ifrån ensam om att vara i den situationen.

– Hade jag fått besked den 22 maj, då hade jag kanske lagt upp det på ett annat sätt och kanske kunnat få samma formtopp som jag hade då en gång till. Det är klart att det påverkar lite.

”Var en okej debut”

I det tredje heatet var det dags för 23-årige Simon Sundström som kom till OS med ett personligt rekord på 8:21.50.

Han slutade elva i sitt heat på 8:29.84 och blev även han utslagen.

– Det var ändå mitt fjärde snabbaste lopp i karriären, så jag tycker det var en okej debut, säger Sundström som var uttagen via SOK:s framtidskriterium.

– Jag lärde mig jättemycket i dag. Att se hur fort grabbarna springer på sista varvet, det är sjukt. Och att ligga så där tätt på hinderna är alltid bra att träna på, inför kommande lopp i de här sammanhangen.

Snabbast av alla i heaten på 3 000 meter hinder var Lamecha Girma från Etiopien som sprang på 8:09.83.


LÄS MER: Daniel Ståhl till final – med årets kortaste kast

LÄS MER: Bilderna på Duplantis: ”Ingen har sett dem tidigare” 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program