Mörkade skadan: ”Ett sent beslut”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Magdalena Eriksson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Magdalena Eriksson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Sverige mötte USA i premiären av OS. 

Och vann med 3-0. 

Men det var utan Magdalena Eriksson som inte ens fanns med på bänken.

– Det var ett enkelt beslut för mig. Jag går aldrig emot en medicinskt kunnig, men det var ett sent beslut, säger Peter Gerhardsson efter matchen. 

OS invigs på fredag men tjuvstartade i dag med bland annat fotbollsturneringen. Och för svensk del började det med ett stormöte mot regerande världsmästarna USA. 

Men när den svenska startelvan presenterades saknas storstjärnan Magdalena Eriksson. 

Chelseaspelaren utgick skadad i OS-genrepet mot Australien i mitten av juni, men verkade vara fullt återställd. Förbundskapten Peter Gerhardsson sade så sent som i går att samtliga spelare var tillgängliga för spel.

Och precis innan matchstart kommunicerades det varför: 

– Vi gör bedömningen att Magdalena behöver ett par ytterligare dagar av full träning med laget för att kunna kliva in och prestera hundraprocentigt i det här tuffa matchandet som väntar i OS. Därför har vi gemensamt i ledningen tagit beslutet att ställa över henne från spel i dagens öppningsmatch mot USA, säger landslagsläkaren Mats Börjesson. 

”Ett enkelt beslut”

Efteråt förklarade Peter Gerhardsson mer om beslutet att ställa över mittbacken. 

– När man samlar ihop allting och börjar prata om vilka som ska bytas in och så vidare så blev det så här. Det är ingen skada på Magda utan det handlar om hur mycket hon kan spela, ska hon spela 45 minuter eller få några träningar på sig i stället. 

– Nu tränade hon för fullt i dag och kommer göra det i morgon och på fredag, då är ska hon kunna vara redo på lördag. Vi är på rätt väg. Det var ett enkelt beslut för mig. Jag går aldrig emot en medicinsktkunnig, men det var ett sent beslut, säger Gerhardsson.

Så här startade Sverige och USA i matchen. 

Sveriges startelva (4–3–3): Hedvig Lindahl – Hanna Glas, Nathalie Björn, Amanda Ilestedt, Jonna Andersson – Caroline Seger, Kosovare Asllani, Filippa Angeldahl – Sofia Jakobsson, Stina Blackstenius, Fridolina Rolfö.


LÄS MER: Lindahl reagerar efter bilderna på Lindelöf

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program