”Blir lite fjantigt – vi är inte blinda”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO/STOCKHOLM. Sverige tog återigen en knapp seger –den här gången mot Japan. 

Förbundskapten Glenn Solberg var nöjd – trots den svajiga insatsen. 

Nu får landslaget skarp kritik. 

– Det blir lite fjantigt. Det är väl bara att säga att det inte blev bra, säger sportjournalisten och tv-profilen Patrick Ekwall i Kanal 5. 

I lördags besegrade Sverige Bahrain med 32-31 efter en superrysare där målvakten Andreas Palicka blev en stor hjälte med en straffräddning i sista sekunden.

Två dygn senare tog Blågult en ny seger – men även den matchen blev till en rysare. Japan stod upp bra och skakade om VM-finalisten. Men till sist lyckades Sverige hålla undan och vann matchen med 28-26. 

Ekwall: ”Det blir lite fjantigt”

Förbundskapten Glenn Solberg och målvakten Mikael Aggefors belåtna efter matchen – trots den svajiga insatsen. 

– Två matcher och två segrar. Det är det vi tar med oss. Det är en skön känsla, sade Aggefors. 

– Jag var aldrig orolig, sade Solberg.

Patrick Ekwall, sportjournalist och tv-profil, riktar nu skarp kritik mot landslaget som han bevakade under många år. I tv-programmet ”OS-kväll med Jessica Almenäs” säger Ekwall:

– Det blir lite fjantigt. Det är väl bara att säga att det inte blev bra. Jag är inte riktigt van att handbollsfolk håller på så här. Danmark gjorde 47 mål mot Japan, vi hade problem. Det har inte varit bra och då måste vi säga det. Aggefors säger att vi hade hoppats på två segrar efter de här matcherna, vi hade räknat med det så klart.

– De kan inte hävda att en spade inte är en spade, det måste de sluta med. Det där är sånt som fotbollsfolk håller på med, det måste de lägga ner. Att det sett bra ut kan ingen påstå, vi är inte blinda som suttit och tittat, säger Ekwall i Kanal 5. 

Experternas sågning: ”Det ser man på spelarnas ansikte”

Det är inte bara Ekwall som har riktat kritik mot landslagets insatser. Ljubomir Vranjes och Magnus Wislander menar att Blågult underskattade Japan. 

– Jag tror inte att de (Sveriges spelare) själva hade räknat med det. Det ser nervöst och krampaktigt ut, det är som en berg- och dalbana. Vi gör bra saker och gör ett antal mål men det är otroligt små marginaler som rann över Japans fördel, säger experten Ljubomir Vranjes i Discovery Plus och fortsätter: 

– De är lite osäkra i spelet och försvaret funkar inte till 100 procent. Det ser man på spelarnas ansikte. Det är inte det där kompakta försvaret vi är vana att se. Koncentrationen över 60 minuter har vi inte fått se hittills. Nu kommer Portugal (på onsdag) och det är ett mycket bättre motstånd än Japan och Bahrain. Jag tror inte att de är i harmoni som de har varit tidigare. Det är feltajming på feltajming. 

Max Darj om kritiken: ”De får säga fan de vill”

Magnus Wislander stämmer in: 

– Man tittar nog lite på klockan – vi leder med sex mål, vi ska inte slarva nu, och så drar man lite i handbromsen, säger Radiosportens expert.  

Efter matchen bemötte Max Darj kritiken – och han hade inte mycket att säga. 

– De (experterna) är där för att säga vad de vill. Sen vad de ser är en annan sak.

Vad menar du med det?

– Det får du tolka som du vill.  

– De får säga fan vad de vill, säger Darj med ett skratt. 

Sverige har två segrar med sig när de på onsdag ställs mot Portugal. Den matchen börjar klockan 04.00, svensk tid.