Svenska kritiken: ”Är direkt farligt”

Frida Olsson och Anna Friberg inför finalen
Foto: DAISUKE ASAUCHI / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

TOKYO/STOCKHOLM. OS-finalen mellan Sverige och Kanada är planerad att spelas i den japanska hettan mitt på dagen.

Nu går landslagsmålvakten Zecira Musovic ut och sågar matchstarten.

”Återigen styr pengar helt för mycket en diskussion som inte borde vara en diskussion”, skriver hon på Twitter.

– Jag har väldigt svårt att förstå varför man lägger en OS-final klockan 11.00 och riskerar spelarnas hälsa, säger Discovery Plus expert Irma Helin.

Det väntas bli upp mot 33 grader varmt och tuffa förhållanden när Sverige ställs mot Kanada i OS-finalen, klockan 04 svensk tid fredagsmorgon.

Sverige har lämnat in en protest tillsammans med SOK, Kanadas fotbollsförbund och Fifa till SOK där man önskar att matchen flyttas. 

– Framför allt handlar det om spelarnas hälsa. Det är ganska stor skillnad att spela dagtid eller kväll och vi exponeras väldigt mycket för värme och hetta. Det innebär att det skulle vara klart mycket bättre att spela på eftermiddagen eller kvällen för spelarnas hälsa, sa landslagschefen Marika Domanski Lyfors om protesten.

Musovic kritik

Nu går landslagsmålvakten Zecira Musovic ut och riktar kritik mot den tidiga matchstarten.

Att ens överväga att spela finalen klockan 11 lokal tid i Japan är direkt farligt för spelarnas hälsa med tanke på väderförhållandena. Återigen styr pengar helt för mycket en diskussion som inte borde vara en diskussion”, skriver Zecira Musovic på Twitter.

Och Musovic får medhåll av Discovery Plus expert, den tidigare fotbollsspelaren, Irma Helin.

– Jag har väldigt svårt att förstå varför man lägger en OS-final klockan 11.00, när alla möjligheter finns för att lägga den en annan tid som inte på samma sätt riskerar spelarnas hälsa, säger Helin och tycker att spelarna nu är i en svår situation. 

– Det här är för många spelare den största matchen de kommer att spela i sitt liv, då tycker jag att man åtminstone kan ge spelarna de bästa förutsättningarna och inte tvinga dem att spela i nästan 40 grader. Jag tycker de svenska spelarna hanterar situationen optimalt och bara accepterar läget, men från vår sida av sidlinjen så kan jag inte förstå hur man tänkt när det här bestämdes från början, säger Helin som hoppas på en förändring.

– Jag har fortfarande hoppet kvar kring att matchen flyttas åtminstone några timmar för att undvika den värsta värmen. 

”Helt osannolikt”

Det höjs även flera röster mot att ett besked inte har kommit, trots att finalen är mindre än ett dygn bort.

Helt osannolikt svagt av IOK att inte kunna lämna besked om starttid för damernas OS-final i fotboll, mindre än 20 timmar innan den ursprungliga matchstarttiden är.”, skriver Discovery plus reporter Jonas Dahlquist.

Mindre än 24 timmar till Kanada-Sverige i fotbollsfinalen på Olympiastadion klockan elva i brinnande värme, fuktighet. Inget lag vill ha det, andra arenor verkar tillgängliga, NBC har inte längre USA inblandat. IOK ”kan inte kasta något ljus” på att flytta den. Idrottarnas välmående högsta prioritet?”, skriver journalisten Graham Dunbar.

Vid lunchtid på torsdagen kom till sist beslutet.

OS-finalen flyttas fram till klockan 14, svensk tid, på fredag. Den spelas i Yokohama.

https://twitter.com/ZeciraMusovic/status/1423167723073261572

Se även: Ståhl om sitt bästa OS-minne 

"Jag hoppar upp i hans famn"