Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska kängan mot USA inför premiären

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: Bob Daemmrich / TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. Oavgjort på Friends och förlust i OS senast. 

Resultaten har satt sig hårt hos USA. Då passar lagkapten Caroline Seger på att skicka en känga inför stormötet i morgon. 

– Under alla mina år som vi har mött USA så tror jag aldrig att vi har lyckats skapa så mycket och ha bollen så mycket som vi hade då, säger hon. 

När OS-fotbollen i morgon sparkar i gång de olympiska spelen i Tokyo så är det med en stormatch och ett riktigt tungviktsmöte. 

Sverige mot USA. 

Historiken mellan lagen är lång. Men det är tydligt att det är några av matcherna som etsat sig fast i minnet hos spelarna. 

I april spelades en träningslandskamp på Friends arena där USA lyckades kvittera till 1–1 i slutminuterna. 

Från den matchen har lagkapten Caroline Seger goda minnen. 

– Vi tog med oss att vi kan vara väldigt bra mot dem. Under alla mina år som vi har mött USA så tror jag aldrig att vi har lyckats skapa så mycket och ha bollen så mycket som vi hade då, säger hon.

Och hon skickar samtidigt en känga till USA. 

– De kommer att vara revanschsugna efter förra matchen. Och det finns väldigt mycket ytor, det är inga robotar vi möter där ute. Det öppnas upp när de anfaller med så otroligt mycket folk. 

Andra tongångar i USA

Kort efter att Sverige haft sin presskonferens inför premiären var det så USA:s lagkapten Beckey Sauerbrunn och förbundskapten Vlatko Andonovski som äntrade podiet. Då var det en annan match som varit en stor motivation inför morgondagens möte. 

– Det om hände då var ett av de värsta resultat som hänt det amerikanska laget och vi alla var väldigt besvikna efter den matchen, säger Sauerbrunn och syftar på när Sverige slog ut USA i OS-kvarten på straffar 2016. 

– Personligen så tände förlusten då en eld i mig inför VM 2019 och även inför detta. Det känns som vi alltid spelar mot Sverige och de är ett fantasiskt lag, jag ser framemot matchen mot dem. 

Uppgiften blir svår menar Sauerbrunn:

– Det kommer bli väldigt tuffa dueller över hela planen, det är två fysiska lag som är flera bra spelare exempelvis i Stina (Blackstenius) och Sofia (Jakobsson). Det kommer bli en utmaning. 

Resultatet är sekundärt 

När lagen möttes i gruppspelet under VM så var det i sista matchen, då valde Peter Gerhardsson att ändra om rejält i startelvan. Nu är det i första matchen det gäller. 

Något Caroline Seger menar inte spelar någon roll utan att annat är viktigare. 

– Jag vill se att vi är med i huvudet, att vi är här och nu. Att vi gör en bra prestation. Resultatet är så klart jätteviktigt, men jag tror att det får bli lite sekundärt. För i morgon vill jag se att vi är väl förberedda, för det kommer att bli jättetufft där ute. USA kommer att ha växlat upp. 

– Vi kan inte börja mot ett bättre motstånd, det ska bli roligt.

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

EXPERTERNAS DOM: Så går det för Sverige i OS-fotbollen • Genomgång och betyg