Kritiken efter missen: ”Då går det åt helvete”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. OS blev bara tre åk långt för Oskar Rozenberg. Det svenska medaljhoppet åkte ut direkt i skateboardkvalet.

Han slutade på 17:e plats av 20 startande.

– Jag hade i alla fall coolaste hjälmen. Det måste ju ändå vara värt någonting, säger Oskar ”Oski” Rozenberg efter sin OS-debut.

Hemma i Malmö hade familj, vänner och sammanlagt ett hundratal skejtfans samlats för att följa Oskar ”Oski” Rozenbergs OS-debut.

I en lägenhet i Brooklyn, New York, gjorde flickvännen Brianna Holt detsamma.

Men de fick inte se vad de hoppats på.

Rozenbergs slogs ut direkt redan i kvalet. Han kraschade tidigt i sina två första åk. I det andra uppstod dessutom en viss dramatik.

– Jag ramlade och skör i väg brädan rakt in i smalbenet på en kameraman. Jag kollade om allt var okej, men han verkade helt ”chill” och rörde inte en min, säger Oskar Rozenberg.

Men nu krävdes en fullträff i det tredje och sista åket för svensken för att nå finalen. 

– Då var det jävligt stressigt, jag hade ju sumpat mina två första åk. Och runtomkring mig åkte ju alla så bra, säger Oskar Rozenberg

Och det såg länge bra ut i tredje åket - men i alla sista tricket gick allt fel.

– Direkt efteråt var det lite blandade känslor. Jag var nöjd att jag fick in nästa ett helt åk – men samtidigt visste jag kunde gjort mer.

Om du satt sista tricket - hade det räckt till final, tror du?

– Det är inte helt givet. Min poäng hade blivit betydligt högre, men jag kan inte säga att det tagit mig hela vägen till final.

”En ära att få vara här och tävla”

Oskar Rozenberg är samlad där han står i den tryckande värmen. Han är tydlig med att han förstås önskat att det gått bättre - men är samtidigt uppfylld av hela upplevelsen att få delta i ett OS- 

– Det har varit en ära att få vara här och tävla. Hela veckan har varit en fantastisk upplevelse, de tre första dygnen gick jag omkring i en konstant extas, säger han.

Efter sina resultat före OS lyftes 24-åringen upp till ett av Sveriges största OS-hopp. En helt ny upplevelse för skejtaren från Malmö.

Och ja, Rozenberg har känt pressen.

– På ett sätt har det varit fantastiskt , jag har verkligen uppskattat allt stöd från olika håll som peppat mig sjukt mycket. Men samtidigt har det varit lite tufft i bland.

24-åringen fortsätter:

– Speciellt när jag insåg att ”Fan, det här är inte min typ av bana”. Det har varit lite jobbigt, jag har försökt att inte vara för hård mot mig själv. 

”Då går det åt helvete”

Oskar Rozenberg menar att banan och formatet på tävlingarna i OS inte direkt var optimalt för hans sätt att skejta.

– När jag skejtar som bäst är när jag improviserar. Och det här formatet ger verkligen inte något utrymme för improvisation. Det får mig ibland att bara liksom... tappa det.

– Och då går det åt helvete.

Det är första gången skateboard är med på OS. Och Rozenberg, precis som hans konkurrenter, verkar alla nöjda med att vara en del av OS-familjen.

– Innan OS var nog många inom skateboard oroliga för hur vi skulle framställas. Kommer det att se ut som en cirkus - eller framställas rättvist? Men jag tycker verkligen det blivit bra.

– Jag tror vi har något bra att tillföra OS. Ett budskap om gemenskap, och glädje – och att det inte är så svart på vitt resultatinriktat. Visst, alla vill göra bra i från sig – men det finns så mycket annat som också betyder någonting, säger Oskar Rozenberg.

Och redan nu är Oskar Rozenberg säker på en sak: 

– Jag satsar mot Paris-OS. Det är ju bara tre år dit. Och så hoppas jag på en bättre bana där.


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program