Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Supertalangen väljer att tävla för Sverige

Emma Sralla
Foto: Privat
Emma Sralla i sin svenska landslagsdebut i Tallinn i somras.
Foto: Privat.
Armand Duplantis är född och uppvuxen i USA, men har valt att tävla för Sverige.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. USA-födda Emma Sralla, 16, är en av världens största diskustalanger och spås en lysande framtid.

Nu har hon tagit beslut om vilket landslag hon ska representera.

Det blir Sverige.

– Jag har inspirerats av Armand Duplantis, säger Sralla till SportExpressen.

Sommarens U20-EM i friidrott i Tallinn var en enorm svensk succé. Maja Åskag kammade hem guld i både längdhopp och tresteg. Gabriel Wallmark tog även han guld i tresteg och slog legendaren Christian Olssons gamla svenska juniorrekord med nio centimeter. Dessutom fixade Moa Granat och Oskar Edlund var sitt silver på 400 meter häck. 

Samtliga fyra hyllas av juniorförbundskaptenen Karin Olsson Westergren som stora talanger, men hon vill även lyfta fram ytterligare en svensk deltagare i Tallinn: 16-åriga Emma Sralla. 

– Hon är en diskuskastare med såna enorma förutsättningar. Hon har längden och styrkan för att klara diskusen. Sen har hon en underbar inställning, hon tänker att hela världen är min om jag bara vill ha den, säger Olsson Westergren. 

Det mest speciella med hennes medverkan i Tallinn var att det var Srallas debut i ett svenskt landslag. Hon är nämligen från USA och har precis bestämt sig för att tävla för Sverige. 

Född i Texas – tävlar för Sverige

Emma Sralla är född och uppvuxen i Texas med en amerikansk pappa och en svensk mamma. Mamma Anna flyttade från Vänersborg för att gå på college, träffade sin make Scott och slog sig ner i landet. 

Anna Sralla var golfare, medan Scott höll på med amerikansk fotboll och diskus. Det var på den vägen som sporten nådde till Emma och som hon nu valt att satsa helhjärtat på. 

Fram till våren 2020 så spelade den 185 centimeter långa 16-åringen även basket, men när coronapandemin gjorde basket omöjligt att utöva så la hon allt sitt fokus på diskusen. 

Även Emmas storebror Karl hade tränat diskus och deras pappa hade sett till att han skulle få bästa tänkbara tränare. Valet föll på Adam Setliff, femma på OS i Sydney 2000 och han har nu ansvaret för att träna Emma. 

– Jag ville vara bättre än alla andra på något. Bara något som kunde ta mig på en idrottslig resa. Jag upptäckte att jag var bra på diskus och jag bestämde mig för att satsa på det, säger Sralla. 

I år har Sralla kastat 52,02, tredje bäst i världen bland ungdomar. 

Inspirerad av Armand Duplantis

Enligt såväl mor som dotter Sralla har de pratat om att representera Sverige i flera år, men det var nu i somras de tog beslutet. 

– Jag och min familj har pratat om det sen jag var rätt liten och folk har på skoj frågat: ”Om du får tävla för ett land, vilket skulle du välja?”. Då har jag alltid sagt Sverige för friidrotten betyder så mycket för min morfar och min familj i Sverige att jag kände att jag vill hedra dem och att göra Sverige stolt, säger hon. 

– Jag har alltid känt en stor lojalitet mot Sverige. 

Hennes uppväxt och möjlighet att välja Sverige är väldigt lik en viss Armand Duplantis – och Sralla berättar att hon inspirerats väldigt mycket av den svenske OS-guldhjälten. 

– Givetvis har han inspirerat mig. Att se någon på den nivån välja Sverige får en att tänka: ”Sverige måste ha något speciellt”. Och det har de, man får så mycket stöd, det är fantastiskt. 

Emma Sralla i diskusringen under U20-EM.
Foto: Instagram (@j19friidrott).

Emma bjöds i somras över till Sverige i en månads tid, under vilken hon bland annat fick träffa den svenska medaljduon Daniel Ståhl och Simon Pettersson samt deras succétränare Vesteinn Hafsteinsson. 

– Det var superhäftigt och väldigt roligt, säger Sralla. 

Resan kulminerade med hennes medverkan på U20-EM, en upplevelse som Sralla beskriver som ”helt galen”

– Jag reste dit och kände nästan ingen alls, men åkte hem med 30 nya vänner. Alla var så vänliga mot mig och jag uppskattar det så mycket.

”Hon kan bli hur bra som helst”

Vesteinn Hafsteinsson var minst sagt imponerad av Emma Sralla när han fick göra några pass med henne i Sverige.

– Hon har fantastiska förutsättningar, säger Hafsteinsson.

– Det är en väldigt klok tjej. Att prata med henne var som att prata med en erfaren, vuxen människa. Jag gillar den där klokheten. Det är lätt att coacha henne. Och hon har den här längden och elasticiteten i kroppen. Hon har alla förutsättningar att bli hur bra som helst.

Han fortsätter:

– Om man tittar på råvaran… jag ser ingen anledning till att hon inte skulle kunna bli bäst genom tiderna på damsidan.

Vad som väntar härnäst för Sralla? Först och främst en höst med träning och därefter en vår med mycket tävlande hemma i USA. Hon vill skynda långsamt och inte gå saker i förväg, förklarar hon. 

Men ambitionen är tydlig.

– Jag vill bli bättre och bättre hela tiden, sedan får jag förhoppningsvis komma över till Sverige och tävla för landslaget i sommar. Jag vill uppnå stora saker och representera det svenska landslaget i många år framöver, säger Emma Sralla. 


LÄS MER: Maja Nilssons glädje – klar för OS-final: ”Hela familjen gråter”

LÄS MER: Expertens förvåning när stjärnan dyker upp: ”Stämmer det?”

LÄS MER: Erika Kinsey utslagen i kvalet – nu lägger hon av

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program