Till OS-final i natt: ”Jag är lite rädd”

Sarah Sjöström.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Sarah Sjöström är klar för ännu en OS-final. 

I semifinal på 50 meter frisim simmade hon på 24,13 och har tredje tid till morgondagens final.

Trots att hon var rädd i målgången. 

– Det känns som att jag leder sedan kommer jag ändå tvåa i mål, säger Sjöström.

Den svenska simstjärnan Sarah Sjöström har under OS-simningarna imponerat med tanke på den fraktur hon drog ådrog sig i februari. 

I gårdagens final på 100 meter frisim blev Sjöström visserligen femma, men tiden hade räckt till OS-guld 2016 och efteråt var svenskan nöjd. 

– Jag har kapat två sekunder på två månader, en månad till och jag slår världsrekord, sa hon då.

Så ingen medalj på 100 meter fjäril och inte heller på 100 frisim. Den sista chansen för en individuell medalj på OS är på 50 meter frisim. Den distans Sjöström tidigare under mästerskapet snackat upp som sin främsta medaljchans. 

Hektisk morgondag väntar 

Sjöström vann sitt försöksheat och när det väl var dags för semifinal simmade Sjöström i det första heatet bredvid den regerande olympiska mästaren Pernille Blume från Danmark. 

Det var också danskan som tog hem heatet, men Sarah Sjöström var inte långt efter. 

Efter en snabb start från båda skilde bara fem hundradelar vid målgång till Blumes fördel. Sjöström på 24,13 och Blume på 24,08. 

– Jag är jättenöjd, det var något sånt jag hade hoppats på att göra. Det var jätteskönt, säger hon. 

Trots att hon har tredje tid till morgondagens final finns det saker att förbättra. 

– Det monument jag tappar mest på är målgången, det känns som att jag leder sen kommer jag ändå tvåa i det heatet. Jag tror det har att göra med att jag är lite rädd när jag går i mål, det finns så mycket fart och jag är rädd att slå i armen, säger hon och syftar på armbågsfrakturen från februari. 

Blume och Sjöström till final, men snabbast dit var vinnaren på 100 meter frisim Emma McKeon som slog till med ett nytt olympiskt rekord när hon vann det andra heatet på 24,00. 

– I en final vill man inte förlora en hundradel någonstans, det kommer vara extremt tajt. Men det var säsongsbäst av mig nu, så jag är jättenöjd. 

Morgondagens final blir inte den enda finalen den dagen för svenskan. Det svenska laget är även framme i final på 4x100 medley där Sjöström väntas simma frisimmet. 


LÄS MER: Sjöströms kritik: ”Vet inte vad jag ska göra”