Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobbar invigningen: ”Vi vill ha en egen”

Foto: SVEN LINDWALL
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: KAI PFAFFENBACH / REUTERS BILDBYRÅN

TOKYO. En invigning, en tom arena och 20 svenskar.

När sommarspelen invigs på fredagen nobbar flera av de svenska landslagen showen på nationalarenan i Tokyo.

– Det är för varmt och tar för lång tid, säger Tomas Axnér, förbundskapten för damlandslaget i handboll.

Väntan har varit längre än någonsin. Under fredagen tänds OS-elden i Tokyo och spelen som skjutits upp i ett år på grund av coronapandemin kan invigas.

Nationalstadion i Tokyo tar 68 000 åskådade men kommer under OS att eka tom. Hela sommarspelen avgörs utan publik. Därför kommer OS-atleterna vara några av de få som får uppleva den påkostade invigningen på plats.

Men med ett dygn kvar haglar återbuden.

Enligt uppgifter till CNN kommer endast sex personer från USA:s OS-trupp att vara på plats. Trots att Kanada har sin största trupp på nästan 40 år, 370 atleter, blir de bara mellan 30 och 40 stycken på invigningen, skriver Globalnews. Indien skickar 22 aktiva, rapporterar Indian Express.

Handbollslandslagen och fotbollslandslaget nobbar invigningen

Även den svenska närvaron blir tunn. Enligt SOK kommer 20 svenskar vara på plats på Nationalstadion i Tokyo. Damlandslaget i fotboll och båda handbollslandslagen åker inte till invigningen.

– Nej, det kommer vi inte göra. Det är för varmt och det tar för lång tid. Vi ska försöka ha en egen invigning av något slag, säger Tomas Axnér, förbundskapten för damlandslaget i handboll.

I regel brukar aktiva som tävlar dagen efter invigningen inte åka dit. Det skulle i så fall innebära att bland annat delar av landslagen i simning, bordtennis och ridsport inte heller kommer vara med.

– De som har tävling nära invigningen måste prioritera sin sportsliga insats. Jag tror att det blir ännu fler som fokuserar på det i år, säger SOK:s mediechef Lars Markusson.

Två svenskar som kommer vara med på invigningen är de två fanbärarna: fälttävlansryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen.

– Jag kände direkt ”wow vilken ära att få vara med på detta”. Det var ingen tvekan, säger Algotsson Ostholt.

Chefen för invigningen sparkas efter skämt om Förintelsen

OS-invigningen har redan skapat skandalrubriker världen över. Dagen innan showen meddelade arrangörerna att chefen för invigningen, Kentaro Kobayashi, sparkas. Det eftersom han skämtat om Förintelsen i ett videoklipp från 1998.

”Det var från en tid då jag inte lyckades få skratt på det sätt jag ville, och jag tror att jag försökte att få folks uppmärksamhet på ett fördomsfullt sätt”, skriver Kobayashi i en ursäkt.

Invigningen startar 13.00 på fredagen svensk tid.