Agerar efter hårda kritiken: ”Olidligt”

Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA
Foto: RUNGROJ YONGRIT / EPA
Foto: SETH WENIG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EVELINA CARBORN

Ryske världstvåan Daniil Medvedev kokade av både ilska och värme – samtidigt som Paula Badosa avbröt sin match och fick hjälpas av planen i rullstol. 

Nu agerar det internationella tennisförbundet, ITF, och flyttar fram matcherna till 15.00 lokal tid. 

– Det hade varit bäst att det hade gjorts från start, men det kanske fanns en bra anledning att matcherna gick så här, säger Jonas Björkman, expert Discovery Plus till SportExpressen. 

Daniil Medvedev har inte bara gjort sig känd för sitt spel utan också sin frispråkighet utanför tennisbanan. Turneringen i Tokyo har inte varit något undantag. Han har tidigare lyft att matcherna borde starta senare på dagen – allt för att undvika den värsta värmen och höga luftfuktigheten och i onsdagens match mot italienaren Fabio Fognini var de yttre förhållandena precis så tuffa som Medvedev varnat för.

Under matchen, som han vann med 6–2, 3–6, 6–2, tvingades ryssen ta medicinsk timeout och när huvuddomaren frågade om hans status var svaret:

– Jag mår bra och kan avsluta matchen men jag kan dö. Om jag dör, tar Internationella tennisförbundet, ITF, ansvar?

Björkman: ”Man blir utsatt”

Sport Expressen har varit i kontakt med Jonas Björkman, expert i Discovery Plus. Han ser att det är bra att stjärnorna ryter ifrån. 

– Det är alltid svårt att ta in, men det här är ju både damer och herrar som är vana vid kraftig värme. Så om de säger att det är olidligt, då är det olidligt.

– När det är både varmt och hög luftfuktighet så kan man redan efter åtta game vara helt slut, då blir man utsatt, och det spelar ingen roll hur vältränad man är. Man hinner inte förbereda sig och dricka tillräckligt. Det är otroligt tufft med tryckande värme och fuktigheten. Du svettas så enormt mycket, då blir det jobbigt helt enkelt.

ITF agerar – ändrar matchtiderna: ”Sunt och bra”

ITF har för att underlätta för spelarna låtit dem ta en tio minuter lång paus mellan seten. För Medvedev spenderades den tiden med en kall dusch och därefter blev det till slut vinst.

I den andra kvartsfinalen tvingades Paula Badosa bryta på grund av den brutala värmen. Hon fick hjälpas av planen i rullstol och efteråt riktade 23-åringen skarp kritik mot matchtiderna. Badosa hoppades få till en förändring som innebar att matcherna flyttas till senare på dagarna. 

Och mycket riktigt blev det så. 

Det internationella tennisförbundet, ITF, agerar. Under onsdagen meddelade de att matcherna flyttas till 15.00 japansk tid. Detta gäller från och med torsdag 29 juli. Då hoppas man även att temperaturen hinner sjunka till cirka 30 grader. Dessutom kommer man att tillåta tio minuter vila mellan seten, för båda herrar och damer. 

– Det är ett kanonbeslut. Sunt och bra. Det hade varit bäst att det hade gjorts från start, men det kanske fanns en bra anledning att matcherna gick så här. Det är ingen som förstår varför de inte spelat kvällar, säger Jonas Björkman, expert i Discovery Plus.