Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Statistiken som talar för Sverige: ”Fördel”

Foto: MARTIN MEJIA / AP TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Eriksson.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. Sverige och Australien möts igen. 

Den här gången i en semifinal. 

Då har Sverige en fördel, åtminstone sett till siffror och spelarna själva. 

– Vi ska springa sönder dem, säger Magdalena Eriksson. 

Sverige besegrade Japan med 3–1 i kvartsfinalen av fotbollsturneringen och strax innan hade det stått klart att Australien blir motståndet i semifinalen. 

I sin match hade Australien besegrat Storbritannien med 4–3, skillnaden matcherna emellan var att Sveriges kvartsfinal avgjordes på ordinarie matchtid medan Australiens gick till förlängning.

– Kvartsfinalen mot Japan var helt klart den jobbigaste matchen eftersom det var så fuktigt. Att vi avgjorde inom 90 minuter tror verkligen det kan gynna oss, säger Nathalie Björn. 

Hanna Glas om situationen under kvartsfinalen: 

– Det var en oerhörd luftfuktighet under matchen mot Japan och det tar mer energi än man tror. Så det var skönt att det inte blev förlängning.

Glas menar vidare att Sverige kan ha en fördel, att de till skillnad mot Australien, inte behövt spela förlängning under OS. 

– Absolut. Det finns i alla fall en känsla att vi kan vara piggare än dem. Och man kommer långt på ren vilja. Men Australien kommer inte falla ihop direkt så klart. Men jag hoppas att vi har mer ork framför allt i andra halvlek. 

”Springa sönder dem”

Magdalena Eriksson menar dock att mycket hänger på om Sverige kan utnyttja läget.

– 30 minuter extra i benen, det känner man av. Men det kommer bara påverka om vi utnyttjar att de spelat förlängning. Det gäller för oss att jobba hårt och springa sönder dem, säger Eriksson.

Andra siffror som skulle kunna vara till Sveriges fördel är den att förbundskapten Peter Gerhardsson och gått runt mycket spelare. I Australien är läget annorlunda, där har sex av nyckelspelarna spelat varenda minut i de fyra matcherna, inklusive de 30 i förlängningen mot Storbritannien.

I den svenska truppen finns det inte någon som spelat samtliga minuter. 

”Det oroar mig inte”

Australiens förbundskapten Tony Gustavsson är medveten om att hans spelare har matchats betydligt hårdare än de svenska. Men att det inte kommer att vara ett problem.

– Någon sa att vi inte skulle klara av det, men jag känner det här laget och jag vet hur djupt de kommer gräva för att lyckas i morgon, det oroar inte mig. 

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

LÄS MER: Hemligheten bakom Sveriges succé 

LÄS MER: Asllani: ”Det är därför de lockas av mig”