Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Finns inga ursäkter, blev förödmjukade”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK / DAVE SHOPLAND/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

TOKYO/STOCKHOLM. Sverige körde över USA i OS-premiären med 3–0.

Efteråt lät inte reaktionerna på USA:s praktfiasko vänta på sig. 

– Vi blev överkörda. Jag tycker vi var spända och nervösa och gjorda dumma grejer, säger storstjärnan Megan Rapinoe.   

De regerande världsmästarna USA hade inte förlorat en gruppspelsmatch i OS på ordinarie tid sedan 2008. Inför premiärmötet med Sverige hade de också 44 raka matcher utan förlust och hade inte släppt in ett mål på de sex senaste matcherna. 

Det var inget som verkade röra svenskorna i ryggen, som överraskande körde över USA med hela 3–0 efter två mål av Stina Blackstenius och ett mål av inhoppande Lina Hurtig. 

Amerikanskorna var minst sagt besvikna efter matchen. 

– Det brukar vara jämna matcher mot Sverige, i dag var det inte det och vi är förstås besvikna, säger försvararen Becky Sauerbrunn. 

– Vi gav bort bollen ofta och de utnyttjade det och gjorde det svårt för oss.

USA möter Nya Zeeland i nästa match.

– Vi måste lära av misstagen vi gjorde i den här matchen och göra oss redo för Nya Zeeland. Det är vi som har satt oss i den här knipan och nu måste vi ta oss ur den, säger Sauerbrunn.

En ”chockförlust”

Den erkända brittiska tidningen The Guardian skriver att USA:s nederlag var en ”chockförlust. Den framstående amerikanske journalisten Grant Wahl skriver på Twitter att det USA fick den ”värsta tänkbara OS-starten”.

Stortstjärnan Megan Rapinoe tycker att USA agerade dumt. 

– Vi blev överkörda. Jag tycker vi var spända och nervösa och gjorda dumma grejer, säger hon i tv-sändningen. 

C More-experten Hanna Marklund tycker sig se brister i det amerikanska laget. 

–Det kan vara så att man får med sig resultat när man gör halvdåliga insatser, nu blir det så extremt tydligt att det fattas så mycket. Frågan är om de på kort tid klarar av att få fram det. Men det finns kvaliteter och det finns bra spelare, säger hon. 

– Det ska bli intressant att se reaktionen på USA i nästa match. USA som de har presterat tidigare ska kunna resa sig. Men det är frågan, de har varit bra länge och tagit sina medaljer, de kanske har funnits med, lyckas de inte plocka fram det sista så har de ingen chans.

Marklund undrar om det finns interna stridigheter som ställer till det på planen för USA. 

– Kan de hitta det på kort tid? Eller har de vunnit mycket över tid och att hungern saknas? Eller är det struligt internt? Det är klart att man börjar fundera. Eller är det ett bra Sverige och ett USA som inte riktigt var i gång?

”Kan jogga genom försvaret”

Discovery plus expert Emelie Ölander är förbryllad över hur USA tog sig an matchen. 

– Jag är chockad över hur de underpresterar utifrån deras egna förväntningar och våra förväntningar. 

– Det finns inte en tillstymmelse till presspel, Sverige kan egentligen jogga genom det amerikanska försvaret. De är inte där mentalt, så får det inte vara i en OS-premiär, framför allt inte som regerande världsmästare, säger hon. 

Den amerikanska journalisten Kevin Baxter som är krönikör på LA Times väljer framför allt att hylla det svenska laget.

– Sverige gjorde en riktigt bra match. De är lika bra som USA och visar det i dag. Alla i USA säger samma sak, spelare, ledare, Sverige är riktigt bra. Vi ska ge dem kredd.

USA har aldrig förlorat under förbundskaptenen Vlatko Andonovski. Man hade inför mötet med Sverige 44 raka matcher utan förlust. 

– Men på den här nivån kan man inte räkna med att vinna hela tiden, säger Kevin Baxter.

– Men det de gör, som inte är bra, är att de gör rätt många misstag. Sen när de gör misstagen, då fryser de till is, som att de blir förvånade att de kan göra misstag. Det utnyttjar Sverige riktigt bra, säger Baxter. 

Sågade i amerikanska pressen

Reaktionerna i den amerikanska pressen lät inte vänta på sig. Tidningen USA Today skriver att i stället för att ta revansch för förlusten vid OS i Rio 2016 så gick det amerikanska laget ut och ”skämde ut sig”. 

Vidare skriver de att det var en ”härdsmälta – USA blev förödmjukat”. 

”Det finns inga ursäkter för den här matchen. USA såg mot Sverige ut som lag brukar göra mot dem själva. Otympliga och oförmögna att göra något åt det”, skriver de.GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program