Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Stående ovationer och inte ett öga torrt”

Oksana Chusovitina gjorde sitt åttonde och sista OS.
Foto: KOHEI MARUYAMA/AFLO/SHUTTERSTOCK / KOHEI MARUYAMA/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Gymnasten Oksana Chusovitina har tillhört toppen av sin sport i över tre decennier.

Under söndagen gjorde hon sitt sista – och åttonde olympiska framträdande. 

”Stående ovationer och inte ett öga torrt i hallen”, skriver Internationella gymnastikförbundet (FIG) på Twitter. 

Oksana Chusovitina, 46, har haft en makalös karriär som gymnast, under drygt trettio år har hon tillhört de bästa i världen inom sin sport. Och medan andra drömmer om att delta i åtminstone ett OS, så har Oksana nu genomfört hela åtta olympiska spel.

Och spelen i Tokyo blev hennes sista. 

Hon missade final, men det spelade ingen roll. Trots att det inte fanns några åskådare i arenan så fick hon en sista hyllning av tävlingskollegor, tränare och funktionärer på plats. 

”Stående ovationer och inte ett öga torrt i hallen”, skriver Internationella gymnastikförbundet (FIG) på Twitter om hennes framträdande. 

Blandade känslor inför sista framträdandet 

Född i Uzbekistan gjorde Oksana Chusovitina sitt första OS i Barcelona 1992, då för det förenade laget. Under karriären har hon även tävlat för Tyskland, det som ett tack för den vård hennes son fick i landet när han var sjuk i leukemi. Men de sista olympiska spelen har hon tävlat för sitt hemland Uzbekistan. 

Under karriären har det blivit totalt 13 medaljer under mästerskap som OS och VM. Den senaste, och sista OS-valören blev ett silver i Peking 2008. 

Inför sitt sista olympiska framträdande berättade hon för presskåren i Tokyo att det kändes både bra och dåligt. Att sikta mot OS har varit en stor del av hennes liv, men allt har sin tid. 

– Min son är 22 år och jag vill spendera tid med honom. Jag vill vara mamma och fru nu, sa Oksana Chusovitina enligt  The Guardian. 

Tv: Häng med SportExpressen i Tokyo