”Sparar på den, var därför den inte satt”

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. Saitama stadion. 

Skådeplatsen för Sveriges kvartsfinal mot Japan på fredag. 

2002 var det ett annat landslag som firade framgång där. 

Nu hoppas målskytten från 1-1-matchen mot England, Niclas Alexandersson, att det blir en falkenbergare som avgör även för damerna. 

– Det kanske är ett omen, Olivia (Schough) får gärna avgöra, säger Alexandersson.

Den andra juni 2002 spelade det svenska herrlandslaget i fotboll den första gruppspelsmatchen i VM på Saitama stadion en bit utanför de centrala delarna i Tokyo. 

1-1 skrevs slutresultatet till mot England efter att Niclas Alexandersson fått på en riktig kanonträff med vänsterfoten. 

– Det var mitt första VM, vi spelade mot England som tränades av Svennis och jag spelade min klubblagsfotboll i England, det var många parametrar som gjorde den matchen speciell för mig, säger Alexandersson som just nu befinner sig i Falkenberg.

Mot alla odds vann Sverige – likt damerna nu – dödens grupp, men föll tungt i åttondelsfinal mot Senegal. 

Nu på fredag ska de svenska fotbollsdamerna för andra gången under OS-turneringen kliva ut på just Saitama stadion. Då ställs man nämligen mot hemmanationen Japan i kvartsfinal. 

– Sverige har imponerat, det har sett riktigt stabilt ut. Det var länge sen jag såg damlandslaget i tre raka matcher prestera på så hög nivå och där så många spelare gör så bra insatser samtidigt, det lovar gott. 

– Det känns som man spelat med kontroll, man har utvecklat sitt egna spel och kan föra matcherna, säger Alexandersson.

”Jag sparade den”

Inför den andra gruppspelsmatchen, som också spelades på Saitama stadion skrev Alexandersson en tweet, från en falkenbergare till en annan. 

”Bänkar mig framför tv:n och Sverige-Australien i Saitama Stadium. En arena som väcker vissa minnen i mig. Kan man be om ett nytt mål från en falkenbergare i dag?” 

Skrev han och syftade på Olivia Schough. Båda är från Falkenberg och har träffats vid flera tillfällen. Blanda annat har Schough varit med och tränat flicklag Alexandersson ansvarat för. 

Sveriges damer vann matchen mot Australien med 4-2, men Olivia Schough blev inbytt först i den 79:e minuten och hann således inte uppfylla Alexandersson önskan. 

Du löser den fullträffen i kvartsfinalen? 

– Ja, haha, det hade varit fint. Jag sparar på den, det var därför den inte satt mot Nya Zeeland, säger Olivia Schough men flikar snabbt in:

– Nej, skämt å sido. Det hade varit underbart så klart. Så länge vi vinner är jag glad. 

Niclas Alexandersson tror på svensk vinst i kvartsfinalen. 

– Jag tycker att det finns stor optimism, så jag tippar att Sverige vinner med 2-0. 

– Det hade varit roligt om Olivia kommer in (om inte startar) och stänger matchen med 2–0-målet, Det kanske är ett omen, det vore fint, avslutar han. 

https://twitter.com/NiclasAlex/status/1418850612024860685

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

LÄS MER: Det har blivit deras segervapen (PREMIUM)