Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smutsigast i hela OS – blir de utslängda?

Medaljörerna Julia Mayora, Shi Zhiyong och Rhamat Erwin Abdullah.
Foto: LUCA BRUNO / AP TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. I ett jättekomplex i centrala Tokyo hittade jag OS allra smutsigaste idrott.

Tio muskelberg turades om med att lyfta tunga vikter och till slut blev det ändå en riktigt trevlig kväll.

Men nu måste några viktiga frågor besvaras:

Hur många av dem var dopade? Och har den här sporten någon framtid i OS?

Shi Zhiyong, 27, kliver fram på scenen och tittar rakt mot mig. Han har en makalös fysik. Låren ser ut att vara på väg att sprängas och musklerna bara väller ut från ärmarna på hans tajta tävlingsdräkt.

Plötsligt skriker han rakt ut: ”Aaah!”

Sen böjer han sig ner och greppar stången som väger 166 kilo. Jag tänker att det där borde vara för tungt för honom, han väger ju själv bara 73 kilo, men sekunden senare har Shi Zhiyong på något sätt lyckats rycka upp stången ovanför sitt eget huvud och fångat den på raka armar.

Nytt olympiskt rekord.

Otroligt.

Tamas Ajan
Foto: ARD
Årets tävlingar avgörs på Tokyo International Forum
Foto: NAOKI MORITA/AFLO/SHUTTERSTOCK / NAOKI MORITA/AFLO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Vi är ett hundratal journalister här inne i det väldiga kongresscentrat Tokyo International Forum där tyngdlyftningen avgörs under OS och även fast man inte får jubla enligt coronaregelverket så är det några som inte kan hålla sig. Jag är själv nära att bjuda Shi Zhiyong på en stillsam applåd (det är tillåtet), men så kommer jag att tänka på allt jag läst om tyngdlyftningen under de senaste åren och hejdar mig.

Det är framför allt några saker som fastnat:

• Under de tre senaste olympiska spelen har 36 av totalt 135 medaljörer i efterhand åkt fast i dopingtester.

• Allt detta trots att Tamas Ajan, mångårig ordförande i internationella tyngdlyftningsförbundet, gjort sitt bästa för att tysta ner dopingskandaler. Enligt en utredning från Richard McLaren har Ajan sopat åtminstone 40 positiva test under mattan.

• Enligt New York Times krävde Tamas Ajan också 100 000 dollar kontant i en resväska för att inte stoppa det dopinghärjade Albanien från att vara med i tyngdlyftningen på OS 2016.

• Och trots att Ajan nu tvingats bort så fortsätter problemen – både Rumänien, Egypten, Thailand och Malaysia har portats från tyngdlyftningen i Tokyo på grund av alla sina dopingfall den senaste tiden.

Ni hör själva, det är otroligt smutsigt.

Izzat Artykov fråntogs sin medalj efter OS i Rio...
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
...liksom Oleksiy Torokhtiy
Foto: ANDRES LEIGHTON / AP SCANPIX SWEDEN
Apti Aukhadov tog silver i London 2012, men har blivit av med sin medalj
Foto: ANDREW MEDICHINI / AP TT NYHETSBYRÅN

Varför just tyngdlyftningen har de här problemen? En förklaring är så klart hur sporten är utformad.

Det är i individuella sporter som ställer stora krav på fysik som doping är allra mest effektivt och där doping är effektivt kommer doping också att dyka upp, eftersom framgångar är lika med pengar och det är ganska enkelt att komma undan med fusket, testerna är för dåliga.

Men så här illa ska det inte behöva vara.

Sporten är just nu så misskött att den är på väg att kastas ut från OS-programmet. På riktigt. Efter att ha varit med ända sen 1896 är tyngdlyftningen nu hotad.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har redan visat sitt missnöje genom att avisera att 4 av 14 viktklasser ska skäras bort till OS i Paris 2024, men det kan bli mycket värre än så. IOK har nämligen höjt ett varningens finger och sagt att nya dopingskandaler i Tokyo mycket väl kan leda till att sporten stryks helt och hållet från OS i Paris.

Jag vet inte vad ni känner för det, men jag tycker det vore direkt tragiskt.

Julio Mayora voltar på scenen.
Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mayora knep OS-silvret i herrarnas 73-kilosklass.
Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Han kramas om av sina tränare efteråt.
Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Under kvällen inne på Tokyo International Forum växer mina känslor för den här sporten.

Jag börjar ömma för amerikanen CJ Cummings som vill så mycket, men misslyckas med nästan varje lyft. Jag gläds med Julio Mayora från Venezuela klarar 190 kilo i stöt och blir så lycklig att han börjar slå volter. Och jag kan inte låta bli att imponeras av det Shi Zhiyong gör uppe på scenen.

Vad är det här för idrottsman?

När det blir dags att stöta gör han ett försök på 192 kilo, men knäna håller på att vika sig i sidled (extremt obehagligt) så han hamnar i obalans och domarna underkänner lyftet. Då lastar han i stället upp 198 kilo på stången, skriker så det dånar i hela komplexet – och klarar det. 198 kilo!

Nytt olympiskt rekord igen. Och nytt olympiskt rekord i totalen: 364 kilo. Och OS-guld, så klart.

När jag kliver ut i Tokyo-natten och hoppar på bussen tillbaka till hotellet känner jag mig en aning omtumlad och frågorna snurrar i huvudet: Hur många av dem var dopade? Alla? En? Två? Ingen?

Svaret lär vi få inom kort.