Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slår tillbaka mot hatet: "Mondos bästa beslut"

Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATTHIAS SCHRADER / AP TT NYHETSBYRÅN

TOKYO/STOCKHOLM. Inför OS vittnade Armand Duplantis om hatet han fått utstå på grund av att han valt att tävla för Sverige. 

Efter att ha vunnit OS-guld stöttas Duplantis av silvermedaljören Chris Nilsen – som dessutom slår tillbaka mot hatarna. 

– De är inte mästare, så de kan inte säga något, säger Nilsen, som jämför Duplantis med Ronaldo och Messi.

Armand Duplantis pallade trycket och tog OS-guldet i stavhopp. 21-åringen från Lafayette i Louisiana, USA, har nu ett EM-guld, VM-silver, OS-guld och innehar världsrekordet. 

I OS-finalen utmanades han längst av amerikanen Christopher Nilsen, som tog silvret. 

– Målet var aldrig att slå honom. Att bara kom ut här och tävla med honom, inte mot honom. Det är en ära och det är lite så vi umgås som vänner, de flesta går till en bar eller spelar tv-spel, säger han. 

När svensken – efter guldet var klart – rev sitt första försök på världsrekordhöjden 6.19 meter visades Nilsen i bild, som levde var märkbart imponerad. 

– Det är så löjligt hur bra han är, det var så nära och som stavhoppare så är det lite svårt att förklara för andra hur coolt det är att se världsrekordhållaren göra det han gör, säger silvermedaljören. 

– Jag var extremt nöjd med att ha hoppat 5.92, även 5.80 faktiskt. Jag skrek faktiskt på vägen ner då, det var coolt för mig. Sedan försöker han hoppa 40 centimeter högre, det är så coolt. 

– Det är som när en normal fotbollsspelare tittar på vad Messi och Ronaldo gör, det är bara löjligt. 

Slår tillbaka mot Mondos hatare 

Duplantis valde att tävla för Sverige när han var tonåring och har tidigare berättat att han fått utstå hat för beslutet. 

– Jag har fått utstå mycket hat och höra mycket saker som jag inte förväntat mig, sade Duplantis till tidningen The Advocate

Christopher Nilsen stöttar Mondo i det beslutet. 

– Att välja Sverige var Mondos bästa beslut i livet, säger han.

– Det finns många osympatiska människor, de får bara svälja det. De är inte mästare, så de kan inte säga något, säger han. 

Nilsen, som är ett år äldre än Duplantis, förstår precis varför svensken valde att inte tävla för USA. 

– Ska jag var ärlig så, hade jag haft en mamma från ett annat land så hade jag också tävlat för det landet. Jag säger inte att jag inte gillar USA, men det är så mycket enklare för de som tävlar för andra länder att ta sig till OS. 

– Oavsett vad andra personer tycker, det spelar ingen roll. Hans mamma är svensk och när han föddes hade han valet att tävla för Sverige eller USA, säger Nilsen. 

Duplantis själv tror att det kan trappas upp efter OS-guldet.

– Det var ganska lugnt i början, men det kanske blir värre nu, säger han efter finalen.