Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skandalen: Stängs av tre dagar innan start

Foto: MANUEL GEISSER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/GEISSER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: MANUEL GEISSER VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/GEISSER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

TOKYO. OS har fått sitt första stora dopingfall. 

Den schweiziska sprintern Alex Wilson, som kort innan OS påstod att han slagit europeiskt rekord på 100 meter, stängs av tills vidare. 

– Det här gör ont, säger Christoph Seiler, ordförande i det schweiziska friidrottsförbundet

Den 31 juli, det vill säga om tre dagar, går försöksheaten på 100 meter för herrar på OS i Tokyo. Där skulle den schweiziske sprintern Alex Wilson egentligen ha startat. 

Men på onsdagen kom beskedet att han stängs av till vidare efter att ha testat positivt för anabola steroider. Wilson lämnade det positiva dopingtestet redan i mars i år och stängdes då av tills vidare av det schweiziska förbundet. 

Enligt Wilson själv berodde det positiva dopingsvaret på att han ätit kontaminerat kött på en jamaicansk restaurang. Han överklagade sin avstängning i en schweizisk rättsinstans och fick rätt, vilket ledde till att hans avstängning hävdes. 

Sprintern Alex Wilson stängs av för doping

Men det internationella friidrottsförbundet World Athletics överklagade den friande domen till idrottens skiljenämnd CAS, som på onsdagen valde att stänga av Wilson på nytt. 

Detta innebär att han inte kommer till start på OS i Tokyo. 

– Vi var inte nöjda med det schweiziska beslutet att häva hans avstängning. Den här domen från CAS är rätt och riktig, det är så här reglerna ska tillämpas. Vi vill skydda rena utövares intressen och se till att det är rättvisa tävlingsförhållanden i Tokyo, säger Brett Clothier, chef för Athletics Integrity Unit, friidrottens integritetsenhet. 

Wilson är den andre schweiziske löparen att testa positivt för doping och missa OS. Hans landsman, 400 meter häcklöparen Kariem Hussein, åkte dit för fyra dagar sedan. 

– Det är en stor besvikelse. Det gör mig arg att två så etablerade idrottare hamnar i rampljuset för detta, säger Christoph Seiler, ordförande i det schweiziska friidrottsförbundet

– De här två fallen är ett hårt slag som gör ont. 

Alex Wilsons tidigare kontroverser

Alex Wilsons namn har nämnts i samband med doping förut. I april i år, kort efter hans positiva dopingtest alltså, fångades Wilson på video när han tränar tillsammans med Raymond Stewart i Las Vegas. 

Videon där Alex Wilson tränar med skandaltränaren Raymond Stewart.
Foto: Skärmdump Blick

Amerikanen Stewart är avstängd på livstid från det amerikanska antidopingförbundet sedan 2010. Stewart åkte fast då han delade ut dopingpreparat till utövare. 

Videon skickades världsantidopingbyrån WADA och Wilson sa då till tidningen Blick att ”det är tydligt att någon vill skada mig”

– Det betyder att jag måste vara väldigt försiktig. Vara noga med vad jag äter, vad jag dricker, vad jag rör vid och vem jag pratar med. För jag har ingenting med doping att göra. 

Slog omdiskuterat rekord

Kort innan OS började påstod Wilson att han hade slagit nytt europarekord på 100 meter. På den lilla tävlingen Georgia Games i USA påstod Wilson att han hade sprungit på 9,84, ett nytt rekord med två hundradelar. 

Foto: Privat / Instagram

Dessutom ska Wilson direkt därefter ha sprungit 200 meter på 19.89, även detta ett nytt personbästa och den sjätte bästa tiden i år. 

Hans påstådda rekord ifrågasattes direkt. 

Rana Reider, tränare åt bland andra Jimmy Vicaut (innehavare av rekordet på 100 meter fritt), skrev: ”Vi vet till 100 procent att det inte är äkta”. Han fick medhåll av sprinttränaren Stuart McMillan: ”Varför lägger det schweiziska förbundet ens upp det här?”, skrev han på Twitter

Rekordet är inte godkänt av det internationella friidrottsförbundet. Wilsons officiella personbästa är 10.08 som han sprang 2019. 


LÄS MER: Revolten mot SOK: ”Jag skäms över att vara svensk”

LÄS MER: Utmaningen för Ståhl: ”Han måste sätta det”

LÄS MER: Därför stoppas Duplantis mamma från OS-arenan 

LÄS MER: Svenskens förvåning efter nya dopingfallet på OS

LÄS MER: Finska talangen om osannolika gåvan från NHL-stjärnan

LÄS MER: Maja Nilsson: ”Första målet är att hoppa två meter”

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program