Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandalen – han avgår efter grova mobbningen

Antisex-sängar i Tokyo får kritik
Keigo Oyamada.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID GOLDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIICHIRO SATO / AP TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. Det stormar kring OS-invigningen i Tokyo. 

Artisten Keigo Oyamada, som skulle ha medverkat, avgår bara dagar innan invigningen efter massiv kritik mot honom.  

Detta efter att det framkommit att han under sin skoltid utsatte en klasskamrat med funktionsvariationer för grova trakasserier.  

Allting går inte som på räls för OS-arrangören i Japan. Stödet för att arrangera spelen i landet är väldigt låga, undantagstillstånd är utlyst och ingen publik är välkommen på tävlingarna. 

Dessutom har resan fram mot OS kantats av diverse kontroverser. I februari avgick organisationkommitténs president Yoshiro Mori till följd av sexistiska kommentarer. 

En månad senare tvingades Hiroshi Sasaki, kreativ ledare för invigningsceremonin, lämna sin post då han liknade den populära komikern och skådespelerskan Naomi Watanabe vid en gris. 

Nu är nästa kontrovers här. 

Kaoset inför invigningen – kräver att artisten får sparken

Bara dagar innan invigningen har en nästan 30 år gammal intervju med artisten Keigo Oyamada (mer känd under artistnamnet Cornelius), som ska medverka på invigningen, fått stor uppmärksamhet. 

I intervjun berättar Oyamada att han under sin skoltid utsatte minst en klasskamrat med funktionsvariationer för grova trakasserier. Enligt The Guardian erkände Oyamada i intervjun bland annat att han tvingat sin klasskamrat att onanera inför klassen samt äta sin egen avföring. 

BBC kallar det för en skandal. 

Det blev väldigt upprört i Japan, främst på sociala medier. Det startades dessutom en namninsamling med hopp om att få arrangören att sparka Oyamada. 

Väljer att avgå efter den massiva kritiken

Det behöver de inte göra. I stället väljer Oyamada – efter att först ha bett om ursäkt – självmant att avgå. I ett pressmeddelande skriver 52-åringen att han blivit ”plågsamt medveten om att min musikaliska medverkan på OS inte var önskat hos många människor”

Arrangören säger i ett uttalande att de efter Oyamadas ursäkt först ville låta honom fortsätta. 

OS-invigningen hålls den 23 juli, med start klockan 13 svensk tid. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program