Sjöströms kritik mot OS: ”Vet inte vad jag ska göra”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Försök på kvällen och finalpass på morgonen. 

Under OS i Tokyo är simpassen tvärtom mot vad de brukar vara i mästerskapssammanhang. 

Något som inte gillas av alla, däribland Sarah Sjöström. 

– Det är en utmaning för mig, jag vet inte vad jag ska göra, säger den svenska simstjärnan. 

Sarah Sjöström tog sig enkelt vidare från försöken på 100 meter frisim på onsdagen. Försökspasset inleddes klockan 19.00 japansk tid, och i morgon bitti är det dags för semifinaler. 

Även finalpassen avgörs på morgonen japansk tid, och det är precis tvärtom mot hur det brukar se ut under simmästerskap, det för att tillgodose bland annat amerikanska tv-sändningar. 

Men upplägget i Tokyo gillas långt ifrån av alla simmare. 

– Var medaljerna hamnar det här mästerskapet handlar om vem som förberett sig bäst efter försöken. För att kvala på kvällen, göra media, resa hem, äta och komma till ro för att sova sex timmar… Jag kan säga att jag sov inte sex timmar i natt, sa den amerikanske simmaren Chase Kalisz efter sitt OS-guld på 400 meter individuell medley. 

”En enorm utmaning”

Kalisz menar vidare att upplägget påverkar resultaten i finalloppen. 

– Det är en enorm utmaning. Jag tror inte att det kommer handla om tider här i Tokyo. 

Kalisz får medhåll av landslagskollegan Emma Weyant som tog silver på damernas 400 meter individuell medley. 

– Jag kan bara hålla med Chase. Att komma hem på kvällen och försöka processa kvällen, landa och komma ner i varv. Det är är verkligen inte optimalt, jag önskar att det hade varit tvärtom. Det är verkligen inte lätt att slappna av och somna på kvällen.

Sjöström: ”Vet inte vad jag ska göra”

När Sarah Sjöström simmade 100 meter fjäril i inledningen av OS gjorde hon sin bästa tid i försöket för att sedan . Och den svenska simstjärnan är inte heller hon förtjust i att simma finaler på morgonen. 

– Jag vet inte vad jag ska göra för att kroppen ska börja fungera på morgonen, jag kan inte göra så mycket mer än det jag redan gör. Det är en utmaning för mig att vakna till, säger Sjöström och berättar hur hon försökte väcka kroppen inför finalen på 100 fjäril. 

– Jag gick upp extra tidigt och tog en iskall dusch för att vakna till liv. Men jag skulle behöva ha mer tid. 

I morgon bitti får Sjöström dock infinna sig att ställa sig på startpallen tidigt, då semifinalpasset inleds på morgonen japansk tid.