Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför färgade Sarah Sjöström håret rosa i OS

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström visar upp sitt nya rosa hår under OS i Tokyo.
Foto: Instagram / Privat

TOKYO. Sarah Sjöström reser hem från OS med två nya saker:

Ett OS-silver

En ny hårfärg

”Den vackra rosa himlen i Tokyo inspirerade mig”, skriver Sjöström om sitt nya, rosa hår.

I mer än tio år har Sarah Sjöström varit en av världens bästa – väldigt ofta den bästa – på 100 meter fjäril. Men hon kom till OS i Tokyo dåligt förberedd på distansen på grund av skadan hon ådrog sig i vintras. 

Hon tvekade in i det sista på om hon skulle ställa upp i distansen på OS. Hon tog dessutom höjd för att om det inte kändes bra efter ett lopp så skulle hon stryka sig direkt. 

– Jag var beredd innan försöken och semifinalen att stryka henne, för det måste man göra senast 30 minuter efter avslutat lopp, säger förbundskaptenen Ulrika Sandmark. 

Därför har Sarah Sjöström rosa hår

Det behövdes dock inte. Sjöström tog sig till final på 100 meter fjäril och insåg att hon var i bättre form än hon vågat drömma om.

– Det gick så bra redan i försöken och då tänkte jag: ”Herregud jag är så jävla mycket bättre än vad jag någonsin kunde tro”, säger Sarah Sjöström. 

I finalen missade svenskan medalj och slutade sjua. Det var dock inget som grämde henne länge. Förbundskapten Sandmark berättar att Sjöström direkt efter finalen gick hem och färgade håret rosa. 

Redan hemma i Stockholm hade Sarah Sjöström bestämt sig för att byta färg på håret under OS, och det med ett speciellt balsam som förvandlar hennes annars blonda hår till rosa. Hon visar upp förändringen på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/CR0Tjtco_BV/

”Den vackra rosa himlen i Tokyo inspirerade mig att färga mitt hår”, skriver Sjöström på Instagram. 

– Hon hade tänkt göra det innan faktiskt, hon ville att jag skulle göra det också, säger Sandmark. 

Kommer du göra det då? 

– Nej, det kommer jag inte. 57 år gammal färgar man inte håret rosa – det gör man bara inte. Men hon tyckte att jag skulle göra det för att jag har samma ljusa färg som hon har. 

Är det en taktik för att utomstående ska tänka mer på håret än prestationen? 

– Haha, nej, jag tror att det är som det är. 

Sarah Sjöström avslutade med OS-silver

Den rosa hårfärgen förde kanske lite extra tur med sig. För på den sista tävlingsdagen i Tokyo simmade Sarah Sjöström hem ett OS-silver på 50 meter frisim.

– Jag har inga ord kvar. Vad ska jag säga? Det här är den största prestationen jag har gjort i min karriär, säger Sarah Sjöström. 

Den svenska simstjärnan har nu fyra OS-medaljer, 11 VM-guld och 22 EM-guld på sin meritlista.

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

LÄS MER: Sjöström: ”Nu hade jag behövt honom som mest” 

LÄS MER: Alshammar: ”Jag frågade pappa om jag var sinnessjuk”