Sjöström: ”Märker att jag inte är redo”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

TOKYO. Sarah Sjöström, 27, klarade inte av att försvara sitt guld från Rio. 

I nattens final på 100 meter fjäril var hon långt efter och hade aldrig någonting med medaljerna att göra.

– Jag gjorde allt jag kunde, säger Sjöström som slutade sjua. 

För knappt ett halvår sedan halkade hon på en isfläck och bröt armbågen. 

I natt svensk tid stod Sarah Sjöström på startpallen i simarenan i Tokyo för final på 100 meter fjäril. 

Men hon lyckades inte försvara guldet från Rio.

På bana sex var en Sjöström en bra bit efter vid vändning och vid målgång var det helt andra simmare som gjorde upp om medaljerna.

– Jag gjorde det jag kunde. Men det är nu, när jag har simmat fler lopp, som man märker att jag inte är redo. Det är en sak att gå in och köra ett lopp och göra det bra, det kan jag få till. Men det är jättesvårt att göra det igen och igen. Det är då man ser att jag inte har den träningsbakgrunden man behöver, säger Sarah Sjöström som slutade sjua i finalen på tiden 56,91.

Sämsta tiden i finalen

Sjöströms tid i finalen var den sämsta hon haft under OS i Tokyo, både i försöket (56,18) och i gårdagens semifinal (56,4) var hon snabbare. 

– Jag hoppades och drömde att jag skulle kunna simma på den tiden som jag gjorde i försöken, och kanske lite bättre. I vanliga fall har jag haft en ganska bra trend på mästerskap att jag blir bättre och bättre. Men jag är inte 23 längre och det är en ganska stor skillnad återhämtningsmässigt när man blir äldre, säger Sjöström. 

”Vill alltid vara bäst”

Trots att Sjöström var långt ifrån att försvara sitt guld från OS i Rio och inte hade något med medaljstriden att göra var det ändå med lugn hon mötte media efter finalen. 

– Det känns ändå okej, jag har fått mycket peppning från andra simmare som säger att det är helt galet att jag ens är här. Jag har aldrig någonsin tidigare känt sådant stöd som jag har gjort nu vilket är helt fantastiskt.

Samtidigt medger Sjöström att det finns en viss besvikelse.

– Jag är ju som jag är, jag vill ju alltid vara bäst när det gäller som mest. Men jag känner att kroppen inte orkar ladda om. Jag gjorde allt jag kunde, jag gick upp extra tidigt i morse, tog en kalldusch, värmde upp extra tidigt. Jag har verkligen gjort allt jag kan inför det här loppet. Men det är den här nivån jag ligger på, jag kan inte göra mer än så här. 

Sjöström, som länge tvekade att ställa upp på fjäril på OS i Tokyo, men ångrar inte att hon gjorde det. 

– Nej, jag är väldigt stolt över det jag har gjort. 

Hansson bästa svenska 

Louise Hansson blev bästa blev svenska i finalen, hon slutade femma på tiden 56,22. Kanadensiskan Margaret Mcneil tog hem OS-guldet på 55,59.

Kinesiskan Yufei Zhang tog silvret och australiskan Emma McKeon tog brons. 

Sjöström behåller dock sitt världsrekord på distansen. 

GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program 

LÄS MER: Sjöström: ”Nu hade jag behövt honom som mest”