Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sagströms succéstart – leder sensationellt

Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Den oväntade blågula OS-medaljen har låtit vänta på sig. Kanske kommer den genom Madelene Sagström.

Hon är i överraskande ledning när stora delar av fältet spelat klart första rundan i OS-golfen.

– Det handlar om att spara på energin och inte bli galen, säger hon om hettan i Tokyo.

Det har varit självklara favoriter som Daniel Ståhl, Armand Duplantis och Sarah Sjöström. Den enda överraskningen hittills i Sveriges medaljliga är kanske diskuskastaren Simon Pettersson.

På lördag kan han få sällskap av ytterligare en – i alla fall om det fortsätter att se ut som under dagens inledning på Kasumgaseki Golf Club.

När hon kommit tillbaka till klubbhuset är Madelene Sagströms namn högst upp på resultatlistan på fem slag under par.

– Mitt korta spel räddade mig. Förhållandena är perfekta och passar mitt järnspel, säger Sagström.

”Det är varmt”

Hon klarade att hålla uppe koncentrationen i hettan, det är närmare 35 grader varmt i Tokyo på onsdagen.

– Det är varmt, jag ska inte ljuga men det går att hantera. Många av oss har spelat i Asien och vet hur man ska göra. Det handlar om att spara på energin och inte bli galen, säger Sagström.

Sagströms framgång är anmärkningsvärd av flera skäl:

Hon når framgången i ytterst tuff konkurrens. Medan herrgolfen präglades av avhopp, frivilliga såväl som ofrivilliga har damernas tävling samlat ett ytterst starkt startfält. Alla tre medaljörer från Rio är med, där finns de bästa namnen med från USA och Sydkorea, damgolfens två giganter.

På andra plats efter Sagström ligger världsettan Nelly Korda, USA, ett slag bakom.

Sagström själv gör det när årets säsong inte varit av samma kaliber som 2020. Efter förra årets debutvinst på LPGA-touren har hon inte riktigt kunna följa upp framgången och facit inför OS var ingen topp 10-placering och en delad 38:e plats i förra veckans major, Evian Championship.

I princip felfri

Onsdagens runda var varit i princip felfri hittills. Hon inledde med fyra birdies och inga bogeys på första nio hålen och en delad ledning.

Den blev till ensam ledning när hon på tian, ett par 3-hål på 157 meter sänkte en birdieputt på drygt fyra meter innan indiskan kommit ikapp.

Det kunde dock dessutom blivit ännu mer för Madelene Sagström, det fanns en ytterligare en birdieputt på 14:e som precis smet förbi efter att hon spelat upp sig fint från en fairwaybunker.

Om Sagström var jämnheten personifierade blandade och gav tävlingens andra svenska, Anna Nordqvist, första nio hålen i stekande värme var bara att glömma, tre över par och ett tag låg hon till och med sist i tävlingen. En förbättring under avslutningen gav i alla fall en 72-runda och delad 35:e plats när det fortfarande är en del spelare kvar ute på banan.

– Spelet har känts jäkligt bra de två sista dagarna. Jag vet inte om det var adrenalin som kickade in och jag blev lite snabb, slog allting till vänster, sade Nordqvist.

Trots all förberedelse inför OS, är det ändå anspänning som gör sig påmind då?

– Ja, absolut. Det är en av mina tendenser att bli snabb och jag missade framförallt från tee, det brukar annars vara en av mina styrkor.