Roberts om saknaden: ”Varit en jobbig stund”

Jamina Roberts med dottern Lou.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jamina Roberts med dottern Lou.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jamina Roberts in action.
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. Hon har gjort flest spelmål av alla i OS, hyllas av lagkamraterna och stormtrivs i sin nya landslagsroll.

Jamina Roberts har prickat storformen i Sveriges jakt på en historisk OS-medalj.

Samtidigt fick hon fira sin dotters ettårsdag på andra sidan jordklotet.

– Då blev jag sentimental, säger stjärnan.

Sveriges handbollsdamer ska för första gången i historien spela en OS-semifinal. Tomas Axnérs landslag har gått från att slå i underläge i gruppspelet till att bli gruppetta, krossa Sydkorea i kvartsfinal och vara 60 minuter från en OS-final.

Sveriges mästerskap är hittills en framgångssaga och en av de mest tongivande spelarna är vänsternian Jamina Roberts. 

– Det är helt otroligt. Hon har verkligen hittat rätt i det här mästerskapet. Hon kör bara på och är helt omöjlig att ta, säger Linn Blohm. 

Frågan är om hon någonsin varit bättre?

– Givetvis har OS varit bra för mig, skulle jag klappa ihop de sista två matcherna… då är det ju inte så bra. Vi kan väl ta den frågan efter mästerskapet? Men absolut. Jag känner mig pigg, säger Roberts.

Statistiken talar sitt tydliga språk. I OS poängliga, där man räknar ihop mål och assist, är Jamina Roberts fyra i hela turneringen. Etta är lagkamraten Carin Strömberg. Kollar man skytteligan och räknar bort straffmålen, då är Roberts bäst av alla med sina 31 mål.

– Aha, okej. Det låter väl bra! Jag har inte så bra koll på det där.

Roberts missade dotterns ettårsdag

Vad är förklaringen?

– Det handlar om förtroende, det är vad det mesta grundar sig i. Jag har fått en stor roll som passar mig och vi spelar ett spel som passar mig. Det är klart att det underlättar, säger Jamina Roberts.

– Och fysiskt… det är klart att jag är i bra form. Den fysiska formen och handbollsformen löper inte alltid parallellt men det har klaffat nu.

Och när du har en framträdande roll är det lättare att göra många mål?

– Ja, precis. Det är alltid lättare att göra mål när man har både förtroende och självförtroende. Det är klart att det hänger ihop.

På fredagen spelar Jamina Roberts OS-semifinal. För nästan exakt ett år sedan födde hon sin dotter Lou. Under OS i Tokyo får sambon Emil Berggren ta hand om Lou på egen hand.

– Jag tycker lite synd om Emil. Han kämpar på där hemma, han får inte mycket egentid.

Nu har du varit i väg länge från familjen. Hur känns det?

– Det har faktiskt gått bra. När det har gått så här bra känner man att det absolut är värt allt. Det hade varit värre om man känt att allt här var tråkigt. Det har varit en jobbig stund. Häromdagen fyllde hon ett och då blev jag sentimental. Men annars har det gått bra.

Vad var det som var jobbigt?

– Jag vet inte om det hade varit någon skillnad om jag varit hemma. Det handlar mest om att tiden går och att hon redan blivit ett år.

Roberts: ”Vi slår ur underläge” 

I fredagens semifinal väntar Frankrike, ett landslag Sverige historiskt sett haft svårt mot. I gruppspelet blev det dock oavgjort efter att Jessica Ryde räddat en straff i sista sekunden.

– De är en svår motståndare. Vi gjorde rätt många mål senast på dem som vi annars brukar ha problem med. Samtidigt måste vi hålla nere målen bakåt, vi kan inte räkna med att vi ska ösa in mål som vi gjort hittills. Det blir nog fokus på försvaret.

Slår ni ur underläge?

– Jag skulle ändå säga det. Under åren jag har varit med i landslaget har de plusstatistik på oss, så jag vill kalla oss för underdogs.


LÄS MER: Sverige krossade OS-mästarna: ”Bästa vi har spelat” 

LÄS MER: Nicolinn Törnmalm: ”Det var ingen som saknade Gulldén”

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet