Reagerar starkt: ”Otroligt löjligt”

Foto: IAN WALTON FOR OIS / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: IAN WALTON FOR OIS / BILDBYRÅN

TOKYO. Norges beachhandbollsdamer straffades efter att ha vägrat spelat i bikinitrosor under EM.

Nu vill Norges kulturminister Abid Raja sätta press på det internationella handbollsförbundet tillsammans med Sveriges idrottsminister Amanda Lind.

– Regeln är otroligt löjlig, säger förbundskapten Tomas Axnér.

När Norge spelade bronsmatch i beachhandbolls-EM mot Spanien i förra veckan valde laget att medvetet gå emot reglerna för klädsel.

Enligt det internationella regelverket måste kvinnor ha på sig ”en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa halsringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”.

Norges damer trotsade bikinitvånget och spelade i stället i korta shorts. Det ledde till böter på runt 15 000 kronor från det europeiska handbollsförbundet EHF för ”opassande klädsel”.

I våras skickade det norska förbundet en motion om att ändra i regelverket kring damkläder till EHF, som Sverige ställt sig bakom. Det har sedan tagits vidare till det internationella handbollsförbundet IIHF.

Nu har även frågan lyfts på politisk nivå i Norge.

Landets kulturminister Abid Raja har skickat ett brev till idrottsministrarna i Sverige och Danmark i hopp om att tillsammans sätta ytterligare press på IIHF.

– Förhoppningsvis kommer detta att leda till ett paradigmskifte, säger Raja till VG.

Svenska reaktionen: ”Otroligt löjlig”

Sveriges förbundskapten på damsidan, Tomas Axnér, ser positivt på initiativet.

– Jag tycker att det finns bra att det finns engagemang på alla håll. Regeln är förlegad. Jag har själv tre döttrar som jag inte vill ska bli tvingade att ha på sig något speciellt plagg när de tränar eller är på skolgympa, säger Axnér och fortsätter:

– Det är självklart. Ur ett personligt perspektiv tycker jag att regeln är otroligt löjlig.

Även landslagsspelaren Johanna Westberg hoppas att regelverket ändras.

– Jag tycker att man ska få ha på sig det man vill, säger hon.