Reagerar på USA:s resultat: ”Förvånad”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

TOKYO/SENDAI. USA är vidare till kvartsfinal i OS-fotbollen.

Men inte så mycket mer än så. 

Efter 0-0 mot Australien i den avslutande gruppspelsmatchen ifrågasätts det stjärnspäckade landslaget rejält. 

– Oj, jag visste att de bara fick oavgjort. Men jag blir väldigt förvånad, säger Madelen Janogy. 

USA kom till OS i Tokyo som stora favoriter. De är regerande världsmästare sedan 2019, hade inte förlorat på 44 raka matcher när mästerskapet började och har storstjärnor som Rose Lavelle, Christen Press och Alex Morgan. 

Så förväntningarna har varit stora. 

Resultaten och insatserna desto mer blygsamma. 

USA gick rejält på pumpen i premiären mot Sverige när de föll med 3-0. Därefter besegrade de Nya Zeeland med förvisso övertygande 6-1, men i den avslutande gruppspelsmatchen spelade de 0-0 mot Australien och spelet hackade betänkligt.  

Kritiska röster mot USA:s spel

Även om USA tar sig vidare till kvartsfinal som tvåa i gruppen höjs det kritiska röster mot dem i hemlandet. 

”USA är så mycket bättre än så här. De kanske inte kommer säga det utåt, men många av dem är garanterat inte nöjda med det här”, skriver journalisten Grant Wahl.  

”Det känns dåligt på flera nivåer. Kan någon dra ut sladden och sätta in den igen?”, skriver The Athletics Meg Linehan, som specialbevakar det amerikanska landslaget. 

Sveriges förvåning efter USA:s kryss

Även i det svenska laget höjs det på ögonbrynen över att USA inte presterar bättre. 

– Oj, jag visste att de bara fick oavgjort. Men jag blir väldigt förvånad. Jag har ingen aning om varför det inte riktigt verkar fungera för dem nu i OS, säger Madelen Janogy. 

– USA har inte sett så harmoniska ut nu som de har gjort tidigare. Jag har ju inte sett matchen, men det är klart att de har ju varit väldigt dominerande i så många år och så många turneringar. Att de inte är det nu, jag har ingen aning om hur harmonin ser ut i deras lag eller om de inte får det att funka. Eller om det beror på att spelare inte presterar. Men jag fokuserar inte så mycket på USA, säger Caroline Seger. 

Olivia Schough är dock inte särskilt förvånad. 

– Australien är ett otroligt bra lag. Men med tanke på så många mål USA gjorde senast mot Nya Zeeland senast så kanske jag trodde att de fått igång målproduktionen, men absolut inte förvånad.

Vilka USA ställs mot i kvartsfinalspelet är inte klart än. 


GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program