Reagerar efter bilderna på Lindelöf: ”Provocerar mig”

Hedvig Lindahl.
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Victor Nilsson Lindelöf.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

TOKYO. Hon är redo för ytterligare ett mästerskap. 

Men Hedvig Lindahl, 38, ser inte sig själv som förstamålvakt under OS. 

– Absolut inte. Jag försöker bara förbereda mig så gott det går, säger Lindahl som också berättar om känslorna kring att åka i från familjen och framtiden.  

I morgon tjuvstartar OS i Tokyo med damfotbollsturneringen och för svensk del väntar ett stormöte direkt när man ställs mot de regerande världsmästarna USA. 

Hedvig Lindahl landslagsdebuterade 2002 och har sedan 2005 varit förstemålvakt i alla mästerskap utom 2013, då hon nyligen kommit tillbaka från en korsbandsskada.

Och när OS nu inleds är 38-åringen redo för ytterligare ett mästerskap. 

– Det är gänget har en härlig energi och det har smittat av sig på mig, därför är det lätt att fortfarande känna sig motiverad.

Förra året lämnade Hedvig Lindahl tyska Wolfsburg för Spanien och Atletico Madrid. 

Något som hon menar har gett henne mer trygghet. 

– Jag har jobbat med en målvaktstränare i Atletico som är bra på att pusha samtidigt som jag har fått ett stort stöd. Och det har varit bra för mig. 

”Då var jag skör”

Inför VM i Frankrike för två år sedan var Hedvig Lindahls situation osäker. Hon hade inte fått förlängt med den dåvarande klubben Chelsea och gick kontraktslös in i mästerskapet. 

– Då fanns det mycket tvivel från mig själv och det hade jag inte riktigt upplevt tidigare. Jag har alltid haft en grundtrygghet men just då var jag skör. Sedan insåg jag under gruppspelet att jag klarar av det här.

Nu känner sig Lindahl mer harmonisk. 

– Jag mår bättre som person. Samtidigt har jag blivit äldre och konkurrenssituationen ökar hela tiden. Bara för att jag är lugnare så betyder det inte att det är lättare att slå sig in i landslaget. Men jag känner i alla fall att jag mår bra. 

Hur ser du på konkurrenssituationen i landslaget?

– Man ser ju på både Zecira (Musovic) och Jennifer (Falk) att det är ett antal år yngre än jag och har ett annat tryck i sina kroppar som jag kanske inte tycker att jag har nu. Men å andra sidan har jag fördelar som de inte har. Erfarenhet och en förmåga att känna igen situationer som de inte har på samma sätt. 

– Och jag vet hur jag reagerar i stora matchar. Så det finns för- och nackdelar hos oss alla tre. 

Ser du dig som förstamålvakt?

– Absolut inte. Det jag försöker göra är att träna bra, vara redo och förbereda mig så professionellt som möjligt inför alla matcher. 

”Det provocerar mig”

Hedvig Lindahl har två barn, Timothy, 7, och Nathan, 4, tillsammans med frun Sabine Willms. 

Hon medger att det är tufft att åka ifrån familjen i flera veckor under ett mästerskap. 

– Men jag har ju gjort det här några gånger nu, och som alltid är det Sabine som är den stora hjälten. Den här gången är det nog framför allt Timothy det är tufft för. Han är så stor att han förstår hur länge jag ska vara borta. Nathan kommer att ha dagar då han saknar mig men han förstår inte vidden av det. 

– Men det är klart att det är jobbigt för mig också. Jag såg de där intervjuerna under herr-EM med ett par av de svenska spelarna som har barn, Victor Nilsson Lindelöf var det väl som var mest känslosam. Och jag förstår exakt vad det känner. 

– Samtidigt kan jag känna att bara för att det är en pågående pandemi så kunde inte deras familjer följa med på det här mästerskapet lika enkelt. Men de har varit med alla andra gånger. I vårt fall har det inte varit möjligt finansiellt att ta med sig familjen. 

– Så jag blir lite provocerad av det där, samtidigt blir jag glad av att det visar hur det känner. För det är ju så det är. Det är tufft, men jag ska verkligen inte klaga. 

”Jag är inte bitter längre”

Hedvig Lindahl har ett år kvar på kontraktet med Atletico Madrid, vad som händer sedan är oklart. 

– Jag vet inte om de vill förlänga eller om jag vill förlänga. Den krassa verkligheten är att jag måste få in pengar den dagen jag slutar. Jag har varit bitter många gånger över hur den ekonomiska situationen är som damfotbollsspelare, men jag känner inte så längre. 

– Jag tänker att det löser sig. 

Hur tror du att det går för Sverige i OS?

– Jag vill att vi ska vinna guld. Om vi lyckas, det vet jag inte. Men vi har chansen att spela bra mot alla motståndare.  

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program 

LÄS MER: Magdalena Eriksson: ”Jag vet att jag tar en risk”