Rasar efter orden: ”Måste skämta!?”

Olivia Breen tävlingsdräkt under helgen.
Foto: Instagram

Olivia Breen lämnade de engelska mästerskapen i parasport rasande i söndags. 

Anledningen? 24-åringen fick höra av en funktionär att hon hade en för ”utmanande klädsel”. 

– Kommentaren fick mig att bli väldigt arg. De kan inte kommentera vad vi har på oss, berättar Breen för BBC

Walesaren Olivia Breen, som tävlar i längdhopp och korta distanser, vann brons i Paralympics i London 2012 och har därefter triumferat flera gånger om i parasport. 

Men när hon tävlade i de engelska mästerkapen i Bedford under helgen lämnade 23-åringen arenan rasande. Breen berättar för BBC att hon fick ta emot kommentarer från en funktionär efter tävlingen om att hon hade en för ”utmanande klädsel” och att hennes underdel var för ”kort och avslöjande”

– Jag hade precis avslutat min tävling och tackade funktionärerna för deras hjälp och deras stöd. Då kommer det fram en funktionär till mig och frågar om hon kan få prata med mig. Jag svarar: ”Vad är problemet?”

Fick flera reaktioner direkt

– Hon sa att kläderna jag hade på mig var väldigt avslöjande och att tyckte att jag bör överväga att köpa shorts. Jag visste inte vad jag skulle säga och blev helt mållös och det första jag tänkte var: ”Hon måste skämta nu?!”. 

Olivia Breen berättade direkt om händelsen i hennes sociala medier och fick direkt flera reaktioner. 

– Jag blev väldigt arg när jag fick meddelande från tjejer som hade samma upplevelser. Det här måste ändras, säger hon och fortsätter: 

– Jag tror att anledningen till att vi inte pratar mer öppet om detta är för att vi är rädda. Jag vill att flera ska uppmärksamma detta problem som måste få ett slut nu. 

Tackar för stöttningen

Friidrottaren menar att hon har haft samma typ av tävlingskläder i nio år. 

Händelsen har uppmärksammats över hela världen. 24-åringen gick senare ut på Instagram och tackade för stödet. 

”Tack alla som har stöttat mig. Det är tråkigt att höra att det som hände mig har drabbat flera andra också. Många undrar vad jag jag hade på mig så här är en bild”, skriver Breen och publicerar en bild på sin tävlingsdräkt som hon hade på sig under tävlingen.

Enligt BBC Wales kommer det brittiska förbundet att göra en utredning kring händelsen. Olivia Breen ska tävla i Paralympics i Tokyo senare under sommaren.