Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han räddar straffen – i sista sekunden

Experten om de svenska handbollsherrarna: "Klara medaljchanser".
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

TOKYO. Sverige kom undan med blotta förskräckelsen i OS-premiären mot Bahrain.

Först med 54 sekunder kvar tog de ledningen – och Andreas Palicka blev sen stor hjälte med en straffräddning i sista sekunden.

– Det är den sämsta landskampen jag har spelat med det här landslaget, säger Andreas Palicka. 

Många trodde att OS-premiären mot Bahrain skulle bli en skrattmatch för Glenn Solbergs gäng. Men så blev det inte alls.

Det svenska laget agerade passivt och trots sju mål från Hampus Wanne var det Bahrain som sensationellt nog hade ledningen i paus, med siffrorna 18-16.

– Går man ner tio procent på den här nivån så räcker det för att bjuda in Bahrain, förklarade experten Per Johansson i discovery+.

Legendaren Ljubomir Vranjes sågade den svenska insatsen i studion under paus.

– Handboll är en kontaktsport, men de får knappt tag i sina spelare. Jag skulle vilja ha det mycket aggressivare både framåt och bakåt. Bahrain tar ju över, sa ”Ljubo” i discovery+.

– Det är dags att vakna!

Men det skulle dröja innan de vaknade.

Palicka blev stor hjälte

I den 49:e minuten ledde Bahrain fortfarande med två bollar och experten Per Johansson var kritisk till det svenska hemjobbet.

– Vad som var oerhört oroväckande i den här situationen var att svenska spelare joggade hem, sa Johansson efter att Bahrain kontrat in 31-29.

Men Sverige skulle resa sig.

Med 54 sekunder kvar lyckades de ta över ledningen med 32-31 efter mål av Albin Lagergren. I matchens sista sekund fick Bahrain sen straff och en chans att kvittera. Sverige tog då in målvakten Andreas Palicka som hade bytts ut i paus – och han räddade.

”Sämsta landskampen jag har spelat”

Efteråt kommenterar Palicka insatsen så här: 

– Jag var inte nervös. Jag tänkte att han inte varit i den här situationen tidigare att ta poäng mot VM-silvermedaljörer. 

– Han skjuter lågt vänster, hans favoritstraff. Jag såg rätt snabbt att han skulle dra den. Sedan var det stängt. Det var jävligt skönt. 

– Det är den sämsta landskampen jag har spelat med det här landslaget. Bahrain chockade oss, så starkt av oss att stå här med två poäng. Vi hade tur i dag.

Hampus Wanne var också missnöjd med lagets insats, men kunde i alla fall glädja sig åt att han smällde in 13 av lagets 32 mål. Förklaringen till målsuccén?

– Jag känner mig väldigt motiverad och vi spelar ett spel som passar mig bra, säger Wanne.

Nästa match för Sverige är på måndag mot Japan.


OS inifrån: ”Det är det dummaste jag varit med om” • Gå bakom kulisserna på OS med Philip Gadds vlogg från Tokyo.