Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Räddad: ”Kan säga att hon är i säkerhet”

Foto: ISSEI KATO / X90003
Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / BILDBYRÅN

Den belarusiska OS-sprintern Kryjstsina Tsimanouskaja fördes till Tokyos flygplats mot sin vilja, men vägrade kliva på planet hem.

Efter en natt då hon skyddats av japanska myndigheter uppges Tsimanouskaja nu söka asyl i Polen, som är berett att ta emot henne.

– Vi har pratat med henne och hon mår bra och är i säkerhet, säger IOK:s talesperson Mark Adams.

Kryjstsina Tsimanouskaja blev tillsagd att packa sina saker och kördes sedan till Haneda-flygplatsen i Tokyo. På sociala medier skriver hon att hon ”kidnappats” av sina egna ledare för att föras tillbaka till Belarus.

I stället för att mot sin vilja gå ombord på det flygplan som skulle föra henne till hemlandet sökte 200-meterslöparen skydd hos japansk polis på flygplatsen.

”Jag kommer inte att återvända till Belarus”, skriver 24-åringen till Reuters, vars utsända sett henne på flygplatsen Haneda.

På en presskonferens på måndagsförmiddagen, lokal tid, berättar Internationella olympiska kommittén (IOK) och OS-arrangören att Tsimanouskaja befinner sig i säkerhet hos japanska myndigheter, utan att gå in på detaljer.

– Det jag kan säga är att hon sökte hjälp om skydd. Och vi lyckades uppmärksamma flygplatsen på det, säger Masa Takaya, talesperson för Tokyo 2020.

Välkommen i Polen

Senare under måndagen skriver Reuters att hon kommer att söka asyl i Polen, enligt en belarusier som bor i exil i Polen och står kontakt med henne. Enligt samma nyhetsbyrå har hon setts anlända till den polska ambassaden i Tokyo.

Polens utrikesminister Marcin Przydacz skriver på Twitter att Tsimanouskaja har blivit ”erbjuden visum på humanitära grunder och är fri att fortsätta sin idrottskarriär i Polen om hon önskar”.

Tidigare har även andra länder, däribland Tjeckien, sagt sig vara villiga att erbjuda Tsimanouskaja en fristad.

Tillbringade natten på hotell

 Hon ska ha tillbringat natten på ett flygplatshotell.

– Vi kan säga att hon är i säkerhet, men vi kan inte gå in på fler detaljer än så. Det finns en hel del oklarheter som vi måste reda ut, vad det är som har hänt och vad som händer härnäst, säger IOK:s talesperson Mark Adams.

– Men vi har pratat med henne och hon har sagt att hon mår bra och är i säkerhet.

IOK uppger också att personal från den japanska OS-arrangören var med när Tsimanouskajas följe tog sig till flygplatsen.

Tsimanouskaya hann kvala på 100 meter i fredags innan hon fördes till flygplatsen två dagar senare. Hon skulle även ha sprungit 200 meter på måndagen och var anmäld till stafettlaget på 4x400 meter senare i veckan.

Det är just stafetten som ligger bakom händelserna, enligt Tsimanouskaya. Till Reuters sade hon, från Haneda:

– Några av våra tjejer åkte inte hit för stafetten eftersom de inte hade dopningstestats tillräckligt många gånger. Och tränaren satte utan min vetskap in mig i laget. Det var det jag uttalade mig om, och då kom tränaren till mig och sade att det hade kommit order uppifrån att plocka bort mig.

Ansökt om asyl?

Den belarusiska olympiska kommittén – som leds av president Aleksandr Lukasjenkos son Viktor – skriver att man valt att dra tillbaka Tsimanouskajas deltagande i OS efter råd från läkare baserat på hennes ”känslomässiga, psykiska tillstånd”.

Enligt en källa inom den belarusiska stiftelsen Sport Solidarity Foundation, som stöttar fängslade idrottare och personer som åsidosatts på grund av sina politiska åsikter, ska Tsimanouskaja ansöka om asyl i Tyskland eller Österrike på måndagen. Även Polen ska vara berett att hjälpa henne.

IOK bekräftar även att FN:s flyktingorgan UNHCR involverats i fallet samt att man redan gör mycket för att ta itu med den belarusiska olympiska kommitténs övertramp.

– Vi har gjort en hel del sedan tidigare. När de har brutit mot regler så har vi agerat, vi har till exempel stoppat alla bidrag från IOK, förutom det som går direkt till idrottarna, säger Mark Adams.