”Rädd att jag kommer hem som en sumo”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

TOKYO. Sarah Sjöström älskar maten i Japan. 

Men hon vet också att det är tufft att få i sig tillräckligt med energi.

– I Rio levde jag på någon slags reservenergi, säger Sjöström som ställer sig på startpallen i morgon för första gången i OS i Tokyo. 

I går kom beskedet, Sarah Sjöström ställer upp på gulddistansen 100 fjäril på OS i Tokyo. 

Efter armbågsskadan har den svenska simstjärnan haft det tufft med just fjärilssimmet, men i morgon vid lunchtid ställer sig Sjöström på startpallen för att simma 100 meter fjäril. 

– Jag är nyfiken på hur jag kommer att kunna prestera. Och känner att jag måste våga ställa upp, även om jag kanske inte slår världsrekord och vinner, säger Sjöström och blickar samtidigt framåt i tiden.

– Det blir en bra förberedelse för slutet av veckan att tävla i lite individuella grenar innan frisimmet kommer i slutet av nästa vecka. 

Det svenska simlandslaget reste först till Fukuoka i Japan för några dagars träningsläger för att sedan anlända till Tokyo den här veckan. 

Och Sarah Sjöström stormtrivs i Japan, inte minst tack vare maten. På sitt Instagram-konto publicerade Sjöström häromdagen en bild på sig själv och med en textrad om att ”Jag kommer att komma hem som en sumo”. 

– Det är så klart lite ironi i det där, men jag älskar verkligen maten i Japan.

”Jag kämpade verkligen”

Under OS i Rio, där Sjöström tog tre medaljer – guld, silver, brons – var dock läget annat. Då hade Sjöström tufft att få i sig tillräckligt med mat. 

– Jag hade problem att få i mig tillräckligt med energi de sista dagarna i Rio. Jag levde på någon slags reservenergi när det var dags för final på 100 frisim. Jag vet helt ärligt inte var den energin kom i från. 

– Jag kämpade verkligen med att få mig näring då. 

Men nu i Tokyo är Sjöström som sagt inte orolig.

– Det kommer nog inte att vara några problem här, maten är mycket bättre nu och vi bor väldigt bra i OS-byn, precis vid matsalen.GUIDE: Allt du behöver veta om simningen i OS 2021 • Tider och program