Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Priset för medaljen – en miljon kronor

Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

ENOSHIMA/STOCKHOLM. Josefin Olsson tog OS-silver i segling. 

Priset för medaljen: En miljon kronor. 

– Att satsa på segling det kostar, det är material, långa vistelser och krävande med människor runtomkring. Så det kostar lite att göra det bra, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. 

Josefin Olsson slog till med ett OS-silver på sitt tredje olympiska spel. Vägen till framgången har varit lång, och kostsam. 

SportExpressen har tidigare skrivit om de ersättningar som SOK:s delar ut till de olympiska sommaridrotterna, och där står det klart att seglingen är den sport som får absolut mest. 

De senaste tre åren har de fått 18 miljoner kronor i bidrag, att jämföra med exempelvis taekwondo som fått noll kronor och badminton som fått 188 000 kronor.  

Priset för medaljen: En miljon

Efter Josefin Olssons medaljrace i Enoshima på söndagen berättade SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo att silvret i seglingen kostat i runda slängar en miljon kronor. 

– Vi har ett Robin Hood-system som innebär att de vi satsar på ska vi satsa på så att det räcker åt något och då är vissa idrotter dyrare att satsa på så att det ska bli bra. Och då kostar det vad det kostar, så det är inte så att vi har en rund påse och slänger ut lika, säger Reinebo och utvecklar:

– Här kostar en kampanj per år med två personer en miljon i snitt för en besättning per år.

Att jämföra med idrottare som delar på en tränare där Reinebo menar att kostnaden då kan bli 300 000 kronor per år. 

Har det varit värt vartenda öre?

– Om vi inte skulle satsa det som krävs i de idrotterna så kan man fundera på om det är någon mening med det överhuvudtaget. 

– Och ser man tillbaks historiskt har vi haft bra utdelning i seglingen, 2000, 2004, 2008 och 2012. 2016 fick vi inte med någon medalj. Så det här känns otroligt bra, säger Reinebo. 

Josefin Olsson är tacksam för stödet de får men menar att det inte skapat extra press på att leverera. 

– Det är inget vi tänker på alls. Vi har genom åren bra historik när det gäller medaljer i seglingen, säger Olsson och tillägger:

– Rio blev ett litet snedsteg för oss där vi inte tog medalj. Det är verkligen kul att jag kunde rätta till det nu.


Philip Gadds vlogg tillbaka – få en rundtur i Sweden Arena
Här dansar olympierna i synk fram på Tokyos gator