Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pekas ut som ”hjälpen” till Warholms rekord

Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Rai Benjamin.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

TOKYO. Ett galet världsrekord av Karsten Warholm.

Och även tvåan och trean i OS-finalen på 400 meter häck sprang på tider under Kevin Youngs gamla världsrekord.

Nu riktas blickar mot löparbanan.

”Banan här är som att springa på luft”, skriver journalisten Matt Lawton på The Times.

– Jag har aldrig sprungit på luft, så jag vet inte hur det är, säger Warholm och riktar i stället fokus mot rivalen Rai Benjamins skor.

Kevin Young sprang på 46,78 när han vann OS-guld på 400 meter häck 1992 i Barcelona.

Det världsrekordet stod sig hela vägen fram till den här sommaren då den norske superstjärnan Karsten Warholm sprang på 46,70 i sin säsongspremiär (!) hemma i Oslo. Och i morse gick det alltså ännu snabbare än så.

Titta bara på den här resultatlistan:

1) Karsten Warholm, Norge 45,94.

2) Rai Benjamin, USA 46,17.

3) Alison Dos Santos, Brasilien 46,72.

Kevin Youngs världsrekordtid – som stod sig i 29 år – hade inte ens räckt till medalj i OS-finalen i Tokyo.

Efteråt riktades blickar mot löparbanan inne på Olympiastadion. Vi har nämligen fått se en rad anmärkningsvärda tider under inledningen av OS-tävlingarna i friidrott.

Tillverkaren Mondo har lagt tre år och 12 miljoner kronor på att ta fram den här löparbanan som de själva beskriver som ”världens snabbaste”. De menar själva att den ska kunna hjälpa löparna att springa runt två procent snabbare än normalt.

”Är en helt otrolig bana”

Hur den fungerar? Enligt Mondo ger banan tillbaka den energi som sätts in i den ”som en trampolin”.

– Man känner studsen, säger Sydney McLaughlin till The Times.

– Vissa löparbanor absorberar bara din isättning och rörelse, här får du tillbaka allting.

I sociala medier spekuleras det nu i att löparbanan låg bakom de galna tiderna i OS-finalen på 400 meter häck. Folk med mer eller mindre kunskap kommer med sina åsikter. Matt Lawton, journalist på The Times som bevakar friidrotten på plats i Tokyo, skriver: ”Warholm är en fantastisk idrottsman, men jag tror vi precis såg effekten av teknologi här. Skorna påverkar och banan här är som att springa på luft”, skriver Lawton.

Löparna från finalen är dock inte helt överens om hur mycket banan påverkade.

– Det är verkligen en helt otrolig bana här. Jag skulle kunna springa alla mina lopp här, säger Kyron McMaster, som slutade fyra i loppet, när SportExpressen får en pratstund med honom.

– Sen är det fler saker som spelar in. Vi är ett gäng på väldigt hög nivå som pressar varandra, vi kommer utvilade hit och sen blir vi väldigt väl omhändertagna i den olympiska byn. Det spelar också roll.

Silvermedaljören Rai Benjamin fnyser åt frågan om banan.

– Jag tror det här är samma bana som de har i Shanghai. Den är väldigt bra. Men allting handlar om vilka som springer på den, säger Benjamin när han stannar framför en hop av journalister inne i Olympiastadions inre.

Han fortsätter:

– Ingen i historien hade kunnat gå ut och göra det som vi precis gjorde här. Ingen. Det spelar ingen roll vilket namn ni drar upp. Kevin Young, Edwin Moses...all respekt till de killarna, men de hade inte kunnat göra det som vi precis gjorde.

Warholms svar: ”Är bullshit”

Karsten Warholm är inte heller särskilt road av fokuset på löparbanan. När han får en fråga om det verkligen är ”som att springa på luft” så svarar han:

– Jag har aldrig sprungit på luft, så jag vet inte hur det är. Rai springer på luft, han har ju skorna…som jag hatar, förresten. Men banan, den är fantastisk, säger Warholm.

Rai Benjamin är sponsrad av Nike och springer i en av deras nya superskor som har både en kolfiberplatta i botten och ett lager med superlätt skum i sulan.

Warholm springer också i en helt ny sko från Puma som också har en kolfiberplatta i botten, men där finns det inget skumlager.

– Jag har en grym sko. Jag och min tränare har varit med och tagit fram den. Vi samarbetade med Puma och Mercedes F1-team som lägger in kolfiber, säger Warholm och delar ut ännu en känga mot Nike-skorna:

– Om du sätter en trampolin i skorna…det är bullshit och förstör trovärdigheten för vår sport.

Efter att Karsten Warholm gjort intervjuer med tv-kanaler och tidningar från hela världen satte han sig ner på den obligatoriska presskonferensen. Då kom det ytterligare en fråga om banan.

– Jag kan inte säga något om banan, för den kan jag ingenting om. Men skorna som jag har varit med och tagit fram, de har jag gjort så trovärdiga som möjligt. Det är utveckling, men samtidigt på en nivå så att man kan jämföra resultat, säger Warholm.


LÄS MER: Hatet mot Duplantis i USA: ”Det är löjligt och småaktigt”

LÄS MER: Duplantis fick superskor inför OS – tog inte med dem 

LÄS MER: Angelica Bengtsson i tårar efter kvalet: ”En krigszon” GUIDE: Allt du behöver veta om friidrotten i OS 2021 • Tider och program