Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Osannolika noteringen: ”Det är ett extremfall”

Pedri har spelat 69 matcher den här säsongen.
Foto: SPORTS PRESS PHOTO / DANIELA PORCELLI /SPP/SIPA USA SIPA USA
Pedri under EM.
Foto: BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOC / BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Håkan Bengtsson har forskat kring Champions League-spelares skador.
Foto: Privat.

Pedri, 18, gör sin 71:a match för säsongen på lördagen.

Går hans Spanien till OS-final har han bara en vecka på sig till Barças ligapremiär.

– Då kan det hända saker framöver i skadeväg, säger idrottsforskaren Håkan Bengtsson.  

Pedri González, mer känd som bara Pedri, är FC Barcelonas stjärnskott som gjorde en supersäsong i La Liga 2020. Han startade alla fem matcher för Spanien i EM, från premiärmatchen mot Sverige, till semifinalen mot Italien. 

Alla matcher förutom kvartsfinalen mot Schweiz spelade han 90 minuter. 

När förbundskaptenen för det spanska OS-laget, Luis de la Fuente, presenterade sin trupp var det många som höjde på ögonbrynen. Med i den 22 man stora OS-truppen fanns hela sex spelare som var med och tog Spanien till semifinal i EM. 

Håkan Bengtsson är forskningsassistent, sjukgymnast och har forskat kring samband mellan ett tufft matchschema och skadebenägenhet bland lagen i Champions League, på uppdrag av Uefa. 

– De som är högst belastade landar på runt 60 matcher under mästerskapssäsong. Sedan är det väldigt stor spridning där utifrån vilken roll man har i laget, men det här verkar vara ett extremfall, säger han. 

Spelat alla matcher i EM 

18-årige Pedro, som kommer från Teneriffa, spelade 90 minuter i de båda inledande matcherna av OS, mot Egypten och Australien. Mot Argentina blev det 75 minuter. 

Med EM och OS tillsammans har han gjort nio matcher, och fler kan det bli beroende på hur långt Spanien går. I La Liga blev det 37 matcher och räknar man med alla olika tävlingar har Pedri gjort hela 70 matcher i både klubb- och landslag i år. 

En vecka mellan OS och La Liga 

Spanien har inte övertygat i de två första matcherna i OS (Egypten 0–0 och Australien 1–0), men med tanke på den stjärnspäckade trupp de har så har de chans att gå hela vägen. De leder trots allt grupp C på fyra poäng före Australien på tre.  

Skulle Pedri och hans Spanien ta sig till final så är det bara en dryg vecka, nio dagar, mellan finalen och klubblagets Barcelonas ligapremiär. Pedri får således ingen försäsong alls. 

– Lag som genomför många träningspass under försäsongen, har mindre skador under matchsäsongen. Det verkar som att han inte kommer få någon försäsong alls, då kan det hända saker framöver i skadeväg, säger Bengtsson.

Kan det göra honom mer skadebenägen?

– Ja det vi ser, åtminstone om man tittar på lagnivå, är att ju färre antal genomförda träningar under försäsong leder till fler skador under säsong. 

”Baksida lår är stora boven”

Enligt Bengtsson är det specifikt en muskel som tar stryk av tufft matchande. 

– Det vi har kikat på är muskelskador då är det framför allt baksida lår i fotboll, den stora boven, det kan bli en allvarlig skada. Vår analys är muskelskador mer generellt

– Antalet matchfria dagar mellan matcherna, om inte de är tillräckligt många ger det en ökad risk för muskelskador. Upp till fem dagars matchfrihet krävs för att komma ner till normal skaderisk. Däremot har vi haft svårare att se kopplingen mellan skador och långvarig belastning, säger han. 

Säsongen 2012 gjorde Lionel Messi 69 matcher med Barcelona och Argentina. 

I april 2013 började hans skadeproblem, i just baksida lår, och från november samma år blev han borta i nästan två månader. Det återstår att se om Pedri klarar sig. 


GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet